Историята на един неуспешен музикант, който спаси хиляди животни и

...
Историята на един неуспешен музикант, който спаси хиляди животни и
Коментари Харесай

Как котките спасиха Джаксън Галакси от дрогата

Историята на един несполучлив музикант, който избави хиляди животни и стана международно прочут Най-прочутият зоопсихолог учи фамилиите и техните любимци да живеят в мир и обич
Брадат мъж на междинна възраст с обръсната глава, многочислени татуировки и големи обеци, който пътува с блестящо розов кабриолет и постоянно носи калъф за китара. Трудно е да остане неусетен. Това е Джаксън Галакси. Той не е артист или рок звезда, въпреки че мечтае за музикална кариера. Галакси е международно прочут експерт по логика на психиката на котките, избавил е хиляди животни, които е трябвало да бъдат евтаназирани. Но и котките го избавиха -  осмислиха живота му на безпаричен привързан наркоман. " Lenta.ru " наблюдава трънливия път на зоопсихолога към славата.

Рок и франзели

Бъдещият котешки психоаналитик е роден в Ню Йорк през 1966 година с името Ричард Кирхнер. Като младеж мечтае да стане рок музикант и се научава да свири на китара. Ходи на рокконцерти и се възхищава на бруталните момчета, които се опълчват на статуквото с песните си за свободна мисъл и самостоятелност. След учебно заведение Ричард постъпва в университета на Айова в театралния отдел и се отдава напълно на музиката. Решава да промени скучното си име с нещо по-звучно и публично става Джаксън Галакси. Започва да написа песни за своята рок група Daddy of the Circus of the Gods, само че няма триумф. Намира си работа като снабдител на самун на ненапълно работно време, с цел да има опция да композира.  Разнасянето на багети из града рано заран в остарял леден фургон обаче не е прелестно преживяване, изключително през зимата, тъй че скоро Джаксън става продавач в заложна къща, а по-късно - барист в кафене. Но комплицираната му природа, наркоманията и продължителната меланхолия не му разрешават да се задържи дълго на което и да е работно място. Окончателната разлъка с сходен вид занимания поставя следващата несполука: Галакси стартира работа в кухнята на първокласен ресторант. Един ден си наранява пръста и поставя лепенка. Но тя по някакъв метод попадна в храната, поръчана от самия началник. В този ден Джаксън заключава: " Време е да сложим завършек на промишлеността на услугите ".

Неуспешно изявление

Докато търси нова работа, Галакси открива забавна публикация -  Обществото за отбрана на животните търси чиновник.Първата стъпка за позицията е изявление с шефа. Управителката Одри му изяснява същността на работата -  ще би трябвало да се оправя с извънредно нападателни животни, да мие мръсни кафези, само че най-неприятното е, че ще се постанова да евтаназира питомците и ще чисти крематориума. Галакси споделя, че към този момент е работил на сходно място в Ню Йорк, с цел да му дадат работата. Но тя му е отказана. Основната причина е необикновеният му външен тип.Неуспехът утежнява депресията в Галакси: в продължение на няколко седмици той използва опиати и се налива с алкохол всеки ден.Нова публикация от сиропиталището го срутва. Той изскача с китара на балкона и стартира да пее с цяло гърло. После отива в банята и си обръсва главата. Това някак си му дава сили да се вземе в ръце. Пак отива в приюта. И този път получава позитивен отговор. Отначало му разпореждат да дава отговор за кучетата. И до момента в който сътрудниците му чудесно се оправят с най-агресивните животни, Галакси непрекъснато изпуска купи и се затруднява и с най-простите задания. А евтаназията е същински призрачен сън. Първата интервенция е дружно с ветеринар, на който Джаксън оказва помощ да стерилизират бременно куче. За 11 часа от тялото на майката са извадени седем ембриона, които Галакси инжектира със сънотворно. Докато работи в приюта, Галакси видя, че кучетата се осиновяват по-често от котките. И това не е изненадващо: като подготвени и послушни животни те имат доста по-голям късмет да намерят нов дом. Котките обаче стоят дълго в клетките, пробват да се скрият в ъгъла или под постелките. Потенциалните притежатели, които идват  в приюта, си потеглят с празни ръце, откакто видят нещастните и антисоциални животни. Тогава Галакси взема решение да се оправи с този проблем и стартира да учи държанието на котките.Един дъждовен ден поставя началото наученото да се ползва на процедура. Тътенът на гръмотевиците ужасява котките и със мощните си мяукания те подлудяват своя гледач. Тогава Джаксън си спомня прочетеното в книгата на Анитра Фрейзър " Естествена котка ", в която се споделя, че бавното намигване успокоява всяка писана, защото значи " обичам те " на котешки език. Галакси опитва ексцентричния способ. 45 минути по-късно в приюта цари тишина, котките спят, а Галакси осъзнава, че довечера е пресечната точка в живота му. Сякаш ориста му е отворила портал към мистериозния котешки свят. От този ден нататък той стартира да учи логиката на психиката на котките с още по-голям възторг.

Агресивната Бени

Веднъж довеждат котка, блъсната от кола. Животинчето е със строшен таз, единият заден крайник е изцяло закърнял. Собственичката му  признава, че не харесва домашния си любим и не е подготвена да похарчи пари за продължителна рехабилитация. Галакси е изумен от такова изменничество и желае да вземе горкото коте при себе си за известно време, макар че четири котки към този момент живеят в къщата му. Първоначално мацката се споделя Омни, само че зоопсихологът взема решение да я назова Бени, вярвайки, че новото име ще й подхожда повече. Галакси се съмнява, че лапата на котката може да бъде избавена и подписа за ампутация, само че приятелката му Кейт го убеждава да й даде късмет. Няколко месеца по-късно Бени стартира тича на четири крайници. Галакси не желае да се раздели с нея.А тя е с сложен темперамент - има проблеми освен със здравето, само че и с душeвността. След като се разделят с Кейт, една вечер Галакси кани позната у дома, само че двамата се скарват. Усещайки напрегнатата атмосфера, Бени атакува гостенката и я драска по лицето. Този случай кара Джаксън да се замисли по какъв начин да поддържа удобен психически микроклимат вкъщи, тъй че котката да е спокойна. Агресията на Бени може да бъде породена от всичко - непознати в къщата или звук от дъжда, пораждащ боязън и безпокойствие. С течение на времето Галакси се научава да усеща настроението на котката и да предотвратява случаите в точния момент.

Спасявали са се взаимно

Джаксън осъзнава, че освен той оказва помощ на котките, само че и те на него. Постоянната работа с животни е подобрила неговото духовно и прочувствено положение. Постепенно се отхвърля от опиатите и депресията му отшумява. Продължава да работи интензивно в сиропиталището. След като там се появява зараза, която визира горните дихателни пътища на котките, те отхвърлят да се хранят, защото не могат да подушат храната. Изтощените животни са лекувани от доктор Джен Хоф, а лекарството, което тя изобретява, избавя десетки писани от мъчителна гибел. Джен и Галакси се събират поради неповторимия си метод към котките и през 2002 година стартират частна процедура, правейки организацията Little Big Cat. Те си слагат за цел да понижат броя на животните, влизащи в приюти заради неприятно държание. Джен знае повече за физическото положение на домашните любимци, а Джаксън - за психическото. Заедно те оказват помощ на притежателите на котки да разрешат най-трудните спорове, свързани с проблематично държание.През 2007 г.  Джаксън Галакси се реалокира в Лос Анджелис и стартира да работи самичък. Посещава клиенти и техните котки вкъщи, с цел да промени връзките сред обезверените притежатели и непредсказуемите им любимци.  Сега Галакси е един от водачите на Stray Cat Alliance и неправителствената организация FixNation, която предизвиква кастрацията на животни. Участва в доста телевизионни излъчвания. По Animal Planet е специалист в програмата Cats 101 и основен воин в телевизионния сериал " Hell Cat ".  Днес Галакси, който стартира кариерата си като служащ в приюта, се е трансформирал в най-известният котешки психоаналитик. Написал е няколко книги и изяснява в обществените мрежи по какъв начин да се вземат решение проблемите с домашни любимци. Зоопсихологът не се уморява да изяснява за какво котките не би трябвало да се бият и какво да се прави, в случай че бутат кутията за боклуци. Защото се надява, че това познание ще помогне на хората да живеят в мир с домашните любимци, а не да ги гонят на улицата поради един надран диван. " Няма неприятна котка. Има проблем, който ние би трябвало да разгадаем ", споделя Джаксън Галакси.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР