Историческо медицинско постижение - хирурзи от Ню Йорк успешно извършиха

...
Историческо медицинско постижение - хирурзи от Ню Йорк успешно извършиха
Коментари Харесай

С ново лице и трансплантирано око: Ветеран от САЩ стана медицинско чудо

Историческо здравно достижение - хирурзи от Ню Йорк сполучливо направиха първата в света трансплантация на око.

Пациентът е Аарон Джеймс, американски деец, оживял след токов удар.

През 2021 година Джеймс, служащ на високоволтови електропроводи от Арканзас, получава обширни пострадвания на лицето, когато проводник напрегнат от 7200 волта инцидентно допира лицето му.

Въпреки несигурността на интервенцията за сполучливо възобновяване на зрението, Джеймс се подлага на 21-часова хирургична намеса, в която е сменена половината от лицето му, оповестява BBC.

Независимо че трансплантацията на роговица е общоприета процедура от години, революционният темперамент на тази цялостна подмяна на око е приветстван от медицинските специалисти като основен миг в световните старания за възобновяване на зрението.

На 27 май тази година Джеймс претърпява изключителна двойна процедура, която включва рядка частична трансплантация на разположение в допълнение към трансплантацията на око.

Сложната интервенция сплотява съдействието на над 140 здравни експерти от NYU Langone Health. Днес медицинският екип оповестява, че 46-годишният Джеймс се възвръща добре след интервенцията и че новото око наподобява удивително крепко.



Д-р Едуардо Родригес, водещ хирург в екипа, акцентира значимостта на това достижение, заявявайки пред BBC:

" Самият факт, че осъществихме първата сполучлива трансплантация нацяло око дружно с половин лице, е голям героизъм, за който мнозина дълго време смятаха, че не е вероятен. Направихме една огромна крачка напред и проправихме пътя към идващия стадий за възобновяване на зрението. "

Макар че резултатът във връзка с възобновяване на зрението към момента не е явен, лекарите съумяват да осъществят пряк приток на кръв към ретината - частта от окото, която изпраща облици към мозъка.

Пациентът изрази оптимистичната си позиция в изявление за BBC: " Ако мога да виждам, това би било отлично. Но даже единствено да даде старт на последващи достижения в региона на медицината, тогава съм напълно " за ".

Джеймс ще продължи да бъде следен от лекарите, като напредъкът, видян в окото му, е разказан като " извънреден " от доктор Брус Е. Гелб, хирург по трансплантация в Нюйоркския университет.

Ветеранът е 19-ия човек в Съединени американски щати, на който е трансплантирано лице. Житейският му път е белязан от голям брой интервенции, с изключение на отстраняването на лявото му око заради болежка от случая, той претърпява и имплантиране на протеза за ръка, осведоми ABC News.

Размишлявайки върху последната интервенция, която трансформира живота му, Джеймс показва неописуема признателност към донора и неговото семейство за това, че са създали интервенцията допустима. " Вече наподобявам като естествен човек, който върви по улицата ", отбелязва той в изявление за ABC News.

Съпругата му Мейгън, с която имат брак от 20 години споделя пред CNN, че да го види след интервенцията " беше бясно, ужасно, необичайно, екстатично и щастливо възприятие ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР