Какво трябва да знаем за продуктите, които ще сложим на

...
Какво трябва да знаем за продуктите, които ще сложим на
Коментари Харесай

Как да избираме качествено агнешко месо и по какво да познаваме биячите за боядисване?

Какво би трябвало да знаем за продуктите, които ще сложим на масата за Великден и защо да внимаваме, с цел да не провалим празничната софра с развалени или рискови храни. Инспекторите от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) към този момент започнаха засилени инспекции преди Великден.

Как да разпознаем хубавото агнешко месо?

Агнешкото месо може да бъде предлагано във вид трупче, мъртвец на половинка, четвъртинка, също по този начин и в потребителска разфасовка, която да е с потребителска опаковка. При закупуване на неопаковано месо потребителите да внимават за здравната маркировка на агнешкото трупче. Тя демонстрира ветеринарния регистрационен номер на предприятието, където е добито месото. По външни признаци можем да разберем, че едно месо е прясно, в случай че е със суха повърхнина, без ослузявания, прелестно бледорозов цвят, мазнините - светли, бели, до леко кремави. Опакованото в потребителска опакова месо или така наречен разфасовка би трябвало да има етикет, на който да са посочени всички реквизити по условие на правилник 11/69. Месото би трябвало да се съхранява в хладилни условия при температура, оказана от производителя и да се следи за периода на валидност, подложен от производителя на потребителската опаковка. При трупчетата би трябвало да се изиска информация на щанда, от който е закупено месото.

За какво да внимаваме при извършването на покупки на яйца за Великден?

Кокошите яйца би трябвало да бъдат пресни, клас А. Те се оферират при температурни условия до 18 градуса. Срокът на валидност е 28 дни от снасянето на яйцето. Върху черупката всяко яйце се маркира с код на производителя, който демонстрира: първата цифра - метода на развъждане на носачките, по-късно - две букви, за българските яйца " BG " и идващите числа демонстрират следващия номер на регистриране на оператора в регистрите на Българската организация по сигурност на храните.

Освен агнешкото и яйцата, инспекторите ревизират и козунаците на пазара. Потребителите се интересуват от многото Е-та. За тях има европейски правилник за добавките в храните, съгласно които всички храни са сложени в избрани категории и се преглеждат всички добавки, които могат да бъдат сложени, както и изискванията и количествата, при които могат да бъдат влагани. В тези козунаци не трябва да се влагат по едно и също време захар и подсладители.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР