Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ,

...
Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ,
Коментари Харесай

Президентът: Не трябва да ратифицираме Истанбулската конвенция

Истанбулската спогодба в сегашния си тип е зле написан документ, който позволява неясноти и най-различно пояснение. Моето мнение е, че тя не би трябвало да се ратифицира. Това съобщи президентът Румен Радев при визитата си в Брюксел.

Държавният глава дефинира отлагането на ратификацията като „ победа за българското общество, което е посочило обединяване и здрав разсъдък “ и означи, че покровителите ѝ са се „ скрили “ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него.

Какво мислят българите за „ джендър “ и домашното принуждение

Българска социалистическа партия е публично срещу Истанбулската спогодба

Призна ли държавното управление на Борисов третия пол

По думите на президента има няколко аргументи срещу приемането на документа в България и първата е, че конвенцията сама по себе си не предотвратява автоматизирано насилието.

Пример за това са страните, които са я утвърдили, съобщи Румен Радев и реторично попита дали в тези страни е преодоляно насилието над дами и деца.

„ Можем да предотвратим това принуждение единствено с читави български закони, с съответни дейности на полицията и на съда и най-много положително образование “, счита президентът.

Той уточни, че не са основателни изказванията за ратификацията на конвенцията с запаси.

„ Точно тези текстове, които бунят нашата общност, които са в прорез с нашите полезности, морал, обичаи и религия – за тях в самата спогодба категорично е написано, че не подлежат на никакви запаси и на никакви съпътстващи заявления “, изясни Румен Радев.

Според него, в случай че интернационалният документ бъде признат, това лишава от пълномощията на страната и вменява такива пълномощия на неправителствени организации.

„ Те ще станат главен източник на информация и се трансформират в контролни органи. Това няма да способства за понижаване на насилието над дами и деца. По-скоро ще подтиква съдене на страната “, изясни президентът, като добави, че постоянно е рисково страната да абдикира от отговорностите си.

Като мотив срещу ратификацията Румен Радев добави и опцията конвенцията да легитимира намесата в просветителния развой с непредвидими последици върху съзнанието на децата.

Според президента обаче осъществяване на референдум по тематиката, както предлага Българска социалистическа партия, ще отнеме време, сила и средства.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР