Испанският диктатор Франсиско Франко отново разбуни духовете в страната 44

...
Испанският диктатор Франсиско Франко отново разбуни духовете в страната 44
Коментари Харесай

Фамилията на диктатора Франко върти печеливша бизнес империя

Испанският деспот Франсиско Франко още веднъж разбуни духовете в страната 44 години след погребението си. Социалистическото държавно управление се зае да извади тленните му остатъци от мавзолея в Долината на падналите край Мадрид и да ги съобщи на фамилията му, с цел да бъде положен в елементарен гроб. Обяснението бе, че властта желае да постави завършек на възхвалата на фашистите, управлявали Испания допреди съвсем четири десетилетия. Семейството на Франко не съумя да спре ексхумацията посредством съда и в края на октомври тленните му остатъци бяха положени в държавното гробище „ Ел Пардо “, където е и неговата брачна половинка.

В. „ Ел паис “ пък ревизира какво е оставил диктаторът на наследниците си. Оказа се, че те въртят голяма бизнес империя. Според следствието кланът Франко притежава над 100 млн. евро и 258 недвижими парцела. Фактът, че Франсиско

 

Франко е печелил едвам по 50 000 песети (300 евро) годишно

 

като държавен началник през 1940 година, повдига основателно въпроса: от кое място идват всички пари, оставени на наследниците му?

За да разберете това знамение, би трябвало да отидете в центъра на столицата Мадрид или по-точно на улица „ Ерманос Бекер “ номер 8 в богатия квартал „ Саламанка “. Тази постройка като замък е перлата в короната на клана на Франко: има 7 етажа, площта й е 4800 кв. метра и се прави оценка на 50 млн. евро. Тя е била част от имението на единствената щерка на диктатора Кармен Франко, а сега тук се обитава централата на фирмите, благосъстоятелност на седемте й деца. Кармен Франко умря през 2017 година на 91-годишна възраст.

Огромният бизнес конгломерат през днешния ден е благосъстоятелност на наследниците на Франко. Те се грижат за комплицирана мрежа от 21 компании на обща чиста стойност от 102.5 млн. евро, като активите им включват 258 парцела, над 190 паркоместа, 29 имения в провинцията, 5 търговски площи и три аграрни имота. Въпреки че бизнесът на семейството главно е в областта на недвижимите парцели, наследниците на диктатора имат съществено присъединяване и в други действия като хотелиерство, центрове за дневни грижи, интензивно вземат участие и в публични поръчки.

Най-влиятелният внук на диктатора е Франсиско Франко Мартинес Бордиу, прочут и като Франсис. Той е третото дете на Кармен Франко, като преди него тя ражда две девойки. Нетните активи на Франсис се правят оценка на 44.7 млн. евро и той управлява 225 парцела, измежду които 18 жилища, като едно от тях е с повърхност от 349 кв. метра; склад в Мадрид с повърхност 1175 кв. метра и пет търговски площи, измежду които и офис пространство в първокласния квартал „ Саламанка “, където един квадратен метър коства сред 8000 и 10 000 евро.

 

Огромни доходи получава от паркинги

 

Франсис има посредством три разнообразни компании общо 193 паркоместа в центъра на Мадрид. Наемът на паркомясто в най-големия му паркинг, който е с повърхност от 3992 кв. метра и има потенциал 170 автомобила, е 181.50 евро на месец. Франсис отхвърля да разкрие детайлности за бизнес делата си, само че потвърждава информацията, разкрита от „ Ел паис “. Той заобикаля въпросите за ползите си зад граница – Франсис е бил притежател и на дялове в тютюневите компании в Чехия, Румъния и Словакия. През декември 2016 година той продава този интернационален конгломерат, който е ориентиран към безмитни продажби на цигари. В Словакия е имал и присъединяване в корабна компания, само че през 2016 година продава каузи си за 7.5 млн. евро.

Това обаче напълно не са единствените ползи в чужбина. Неговата компания Montecopel SA, чийто чисти активи са за 12.4 млн. евро, кандидатства за данъчна прошка, оповестена от държавното управление на Мариано Рахой през 2012 година Това хвърля светлина върху недекларирани до тогава доходи от чужбина на стойност 7.6 млн. евро, демонстрират документи на компанията. Данъчната прошка разрешава на физически лица и на компании да платят 10% налог върху недекларираната сума пари, което е доста по-малко от размера на налозите, които в началото са укрили.

Според Фрасис неговата бизнес кариера стартира в Южна Америка. „ През 1980 година отидох в Чили, където живях 6 години, а по-късно изкарах и 10 година в Аржентина “, изяснява той. „ Там построих кариерата си на бизнесмен; тъкмо както синът ми Франсиско, който живее в Швейцария и Съединени американски щати през половината от живота си “.

Голямата му сестра Мария каузи О Мартинес Бордиу, известна и като Мариола, се радва на сходен триумф в своите бизнес каузи. Компанията й Domarma 3 S. L. ръководи активи на чиста стойност 5 млн. евро. Освен това тя има и дял в дневни центрове и е притежател на 17% от Dulcinea Nutrición S. L., в която работят 230 души и има продажби за 7.4 млн. евро съгласно последните данни. Договори с компанията имат Генералният щаб, Висшият съвет за научни проучвания, Министерството на труда и градската администрация на Малага. Компанията Dulcinea Nutrition S. L. има контракт за кетъринг с двореца „ Ла Монклоа “, където се намира испанското държавно управление. Въпреки облагите от 3 млн. евро от публични организации в интервала сред 2016 година и 2019 година,

 

личният състав на компанията не получава постоянно заплати, което води до стачки

 

Мариола също по този начин има и контракти с държавни ведомства. Освен 4-годишната концесия за 1.9 млн. за кафетерия в двореца „ Монклоа “, където заседава държавното управление, компанията й Dulcinea Nutrición S. L. има контракт за кетъринг с Център за краткотрайно настаняване на мигранти в Сеута. Основните й бизнес ползи на Мариола са в хотелиерството. Нейна компания похарчи 2.5 млн. евро през 2010 година, с цел да трансформира замък в центъра на Севиля в 5-звезден хотел с 50 стаи. Тя също по този начин има дял от 20% в компанията Breda Capital, която има 5-звезден хотел, обещаващ „ хедонистичен разкош “ и намиращ се в квартал „ Саламанка “. „ Ел Паис “ несполучливо се опита да се свърже с компания и с Мария каузи О Мартинес Бордиу.

Освен Мария каузи О Мартинес Бордиу, която има съвсем 10 000 кв. метра земя, разпростряла се в три аграрни имота в северния район Кантабрия, останалите внуци на диктатора по един или различен метод са свързани със фамилната мрежа от компании – Мария дел Мар има активи за 4.1 млн. евро, Мария Арансасу – за 3.6 млн. евро, Хосе Кристобал – за 2.9 млн. евро и Хайме Фелипе Мартинес Бордиу – за 900 000 евро.

Това е положение, което съгласно източници, близки до фамилията, може да се наблюдава до спекулативни покупко-продажби с парцели, свързани с продажбата на имение Аройомолинос в Мадрид. През 40-те години на ХХ век, когато диктаторът подписва договорката, земята е класифицирана като земеделска и върху нея не може да се строи, само че през 2003 година регионът получава нов статут и цената на парцела нараства стремглаво. Според Луис Фелипе Утрера-Молина, който е юрист и  се занимава с ръководството на недвижимата благосъстоятелност на клана на Франко, голяма част от наследството е обвързвано със брачната половинка на Франсиско Франко – Кармен Поло. „ Семейство Поло беше доста богато “, споделя юристът, като разказва Франко като честен човек, който не може да бъде упрекнат в лакомия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР