Искаме да кажем едно – е последното, което може да

...
Искаме да кажем едно – е последното, което може да
Коментари Харесай

Адвокати на протест: Спре ли правосъдието, спира държавата

Искаме да кажем едно – е последното, което може да затвори в една страна. Спре ли правораздаването, стопира страната, в действителност все едно няма страна. Това съобщи юрист Велислав Величков по време на днешния митинг на юристи пред Съдебната палата, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Протест имаше и в Пловдив. недоволстват против затварянето на съдилищата в страната от 15 ноември до края на годината, поради пандемията от. Решението взе с болшинство от 8 срещи 3 гласа. Предложението беше на депутата от ГЕБР Красимир Ципов. По време на " правосъдната почивка " ще могат да се гледат ограничения за неотклонение, каузи за прехрана, за наставнически права, за осиновяване и против домашното принуждение.
 Фрапиращи проблеми на електронното правораздаване сочат юристи, желаят незабавни ограничения от Висш съдебен съвет Фрапиращи проблеми на електронното правораздаване сочат юристи, желаят незабавни ограничения от Висш съдебен съвет
Фрапиращи проблеми с електронното правораздаване показаха юристите от СНЦОП „ ЕЛЕКТРОННА НАЦИОНАЛНА АДВОКАТСКА ПЛАТФОРМА ЗА СЪТ...
„ Второ затваряне на съдилищата, както стана напролет, значи в действителност отвод от правораздаване, защото се нарушава достъпът освен на юристите, само че и на всички български жители до всевъзможен тип каузи, с изключение на незабавните и бързите производства. Ние това не може да допуснем и при всяко състояние си мисли, че не най-опасното място в страната са съдилищата, изключително когато работят търговски центрове, магазини, заведения за хранене, до неотдавна имаше аудитория на стадионите и така нататък ”, уточни Величков. Той изясни, че има строги ограничения - санитарно-епидемични, хигиенични, които се съблюдават в правосъдните здания.
Величков изрично се опълчи на затварянето на правосъдните зали до края на годината, както и десетки негови сътрудници, излезли пред Съдебната палата, а и пред други съдилища в страната. Според тях Висшият правосъден съвет поддържа хрумвания на още невнесени законодателни оферти. " Изпаднахме е неуместното предложение Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да поддържа предложение на народен представител, а той след това да не го внесе ”, изясни Величков.
Тук той изясни, че има поради предлагането на депутата Красимир Ципов от ГЕРБ, което е изпратено за мнение във Висш съдебен съвет. „ Съдийската гилдия го разисква преди то да е импортирано в Народното събрание. Предложението е излизане във почивка на съдилищата в България от 15 ноември до края на календарната година.
„ В последна сметка депутатът Ципов внесе друго предложение, а не това и това сложи в в действителност неуместно състояние разискалата го към този момент Съдийска гилдия. Ние мислим, че доста по-удачно е това, което въпреки всичко се предлага, да бъде гласувано – по преценка на административните ръководители на съответния съд при в действителност остра епидемиологична конюнктура в съответния град или заболеваемост на чиновници, юристи и магистрати, с цел да може да бъде краткотрайно лимитиран достъпът до постройката и делата да могат да бъдат отсрочвани, само че с не повече от 30 дни ”, сподели още юристът.
 Висш съдебен съвет одобри правила работа на съдилищата в изискванията на пандемия Висш съдебен съвет одобри правила работа на съдилищата в изискванията на пандемия
Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет(ВСС) одобри Правила и ограничения за работа на съдилищата в изискванията на пандемията от ковид....
Адвокат Петя Белелиева сподели, че в съдилищата в София, във връзка с ограниченията, е основана съвършена организация. „ Всичко е съвършено - дизинфекцирано, зад паравани, с отстояния, заради което смятам, че няма съображение да се стопира активността на съда в сегашния миг ”, уточни юристът.
Тя изясни, че предложенията не са за правосъдна почивка, а за краткотрайно прекъсване активността на съда при нужда. „ Думата „ правосъдна почивка ” към този момент е отстранена от предложенията за изменение на закон ”, сподели тя.
Според Белелиева ръководителите на съдилища да отсрочват каузи с 30 дни при усложняване на епидемиологичната конюнктура е решение. „ Решение е, тъй като в другите райони по друг метод се популяризира вирусът и смятам, че това е едно рационално предложение. Но все пак от това деяние ще последва извънредно тежка организация по-късно, тъй като вирусът никой не може да каже докога ще съществува, а едно пренасочване на делата, даже с 30 дни, би довело до наново скупчване. Имам поради, че отлагането и затварянето на съда няма да реши сега казуса. Естествено, в случай че има изключителна нужда и доста болни, обикновено е да бъде затворен, само че към сегашния миг това не е належащо ”, сподели тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР