Иранските власти вече издадоха две смъртни присъди на протестиращи. Но

...
Иранските власти вече издадоха две смъртни присъди на протестиращи. Но
Коментари Харесай

Ще отмени ли Иран смъртното наказание?


Иранските управляващи към този момент издадоха две смъртни присъди на протестиращи. Но недоволството против смъртното наказване в страната пораства. Според изследване 70% са за неговата анулация.

Досега  е издал две смъртни присъди, които не престават към този момент четвърти месец. Осъдени са двама мъже на към 20 години - Мохсен Шекари и Маджид Реза Рахнавард. Според Революционния съд Рахнавард е умъртвил с нож двама представители на силите за сигурност и е ранил други четирима. Шекари пък е упрекнат, че е ранил с нож член на паравоенните милиции " Басидж " и е блокирал път.

И двамата мъже са наказани за " война против бога ". Всяка опасност за публичния ред, без значение дали е било употребявано оръжие или не, може да се причисли към това закононарушение. По сходен метод се санкционира и закононарушението " безнравственост на Земята ", в което се числи дори " разпространението на неистини ". Тези две закононарушения разрешават бързо наказание и налагане на смъртно наказване от революционните съдилища.

Недоволството против смъртните присъди и революционните съдилища пораства

В случая с Мохсен Шекари разнасяването на нож на обществено място е задоволително, с цел да бъде наказан на гибел, защото провокира " боязън измежду популацията ", споделя Махмуд Реза Амири-Могадам, създател и представител на основаната в Осло неправителствена организация " Ирански човешки права ". Той напомня един случай, който илюстрира какъв брой случайно се вземат подобни решения. Преди няколко години, споделя той, член на вътрешния кръг на религиозния водач Хаменей стрелял с револвер по кола след пътнотранспортно произшествие. Въпреки това съдът не повдига обвинявания против него.

Маджид Реза Рахнавард бе обесен в град Машхад

Институцията на революционните съдилища в Иран е подложена на рецензия, написа и " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". Според вестника последните смъртни присъди са провокирали полемика за това за какво революционните съдилища към момента съществуват. Те са противозаконни и би трябвало да бъдат отстранени, считат адвокати. Лидерът на иранското правораздаване Голам Хосеин Мохсени Еджеи отхвърля подобен вид:  " Още през 1980 година някои подлагаха на критика съществуването на революционните съдилища, като твърдяха, че след успеха на революцията няма потребност от тях. Но времето сподели какъв брой ефикасни и жизненоважни са те ", споделя Мохсени Еджеи, представен от ФАЦ.

Според документи, получени от иранска хакерска група, иранските управляващи до момента са повдигнали обвинявания на към 80 арестувани за " война против Бога " или " безнравственост на Земята ". По данни на " Амнести Интернешънъл " към средата на декември най-малко 26 арестувани са застрашени от екзекуция.

Критики се чуват и от близки до системата

" Файненшъл таймс " цитира неназован вътрешен източник, осведомен с работата на апарата за сигурност, който споделя: " Трябва да разгадаем тази рецесия, не би трябвало да се разрешава на придвижването да се популяризира. На някои от протестиращите ще бъде показан пъкълът, само че те няма да бъдат вкарани в него (т.е. да бъдат екзекутирани). Но тези, които убиха представители на силите за сигурност, сигурно ще бъдат екзекутирани. "  По данни на организацията " Активисти за човешките права в Иран "  досега са убити към 500 стачкуващи и 60 чиновници на силите за сигурност. 
Редакцията предлага
Както демонстрират предходните смъртни присъди и изтезания обаче, не се прави разлика дали обвинените фактически са умъртвили чиновници на силите за сигурност или единствено са взели участие в събитие или проява, по време на които чиновниците на силите за сигурност са били ранени или са починали. Не се взема поради и възможна самоотбрана. 

Този метод към този момент се подлага на критика даже в среди, близки до системата в Иран. " Подобно на интернационалните гласове, които се застъпват за наказаните на гибел, сериозните гласове в Иран също могат да усилят политическите последици от изтезанията ", споделя правозащитникът Амири-Могадам. Критиките от страната и чужбина могат да подхранят гнева на протестиращите за изтезанията, което ще реализира противоположния резултат, а точно заплашване на популацията, което желае действителна смяна. Международното внимание също по този начин понижава заплахата за хората в Иран да се застъпват за наказаните на гибел. 

70 % са срещу смъртното наказване

През 80-те години на предишния век хиляди стачкуващи и политически съперници бяха екзекутирани от същите сили, които ръководят през днешния ден, споделя Амири-Могадам. Днес обаче обстановката е друга: " Тогава режимът се ползваше с поддръжката на забележителна част от обществото. Днес това не е по този начин. Някои от протестиращите в този момент даже са от среди, които обичайно са измежду най-лоялните към ръководещите. "

И още нещо се е трансформирало, споделя Амири-Могадам: отношението към смъртното наказване като цяло. " Когато организацията " Ирански човешки права "  започва своята работа през 2005 година, смъртното наказване не е огромна тематика измежду популацията, изключително в неполитизирани случаи. Но през 2020 година изследване измежду 20 000 души в Иран демонстрира, че над 70% от тях поддържат цялостното унищожаване на смъртното наказване или потреблението му само в характерни случаи като геноцид. "

Според правозащитникът през днешния ден в Иран евентуално има най-голямото придвижване за унищожаване на смъртното наказване в Близкия изток и Западна Азия. " След този режим Иран може да стане първата страна в района, която ще анулира смъртното наказване ", показва вяра Амири-Могадам.

***

Вижте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР