И Македонската православна църква /МПЦ/ се включи официално в спора

...
И Македонската православна църква /МПЦ/ се включи официално в спора
Коментари Харесай

КЛЕТВАТА НА СИЛЯНОВСКА: Македонската църква се конфронтира за името Македония


И Македонската православна черква /МПЦ/ се включи публично в разногласието за потреблението на името " Македония ". Главата на МПЦ архиепископ Стефан персонално се опълчи на Вселенската патриаршия и сподели, че няма никакво желание да приема новото название на църквата с цел да получи томос от Цариград.

Това става тъкмо 10 дни откакто новият президент на Република Северна Македония /РСМ/ Гордана Силяновска отхвърли да употребява конституционното име на страната при полагането на клетва. Архиепископ Стефан заяви, че от Вселенската патриаршия желаят Скопие да се откаже от наименованието " Македонска православна черква ", да признаят православната черква на Украйна и да се откажат от македонската диаспора по света.

" Ние си имаме име. То е наше и то не принадлежи на никой различен. Поради тази причина никой не би трябвало да желае от нас да се откажем от него. Името на нашата черква е " Македонска православна черква " и възобновена Охридска архиепископия. Точно заради това тя носи и двете имена. По отношение на диаспората, когато те вземат и всички останали диаспори, тогава да вземат и нашата. Но, този въпрос мъчно ще бъде решен и мъчно ще получи позитивен отговор от наша страна към настояванията на Вселенската патриаршия ", сподели още архиепископ Стефан.

В началото на месец април тази година митрополит Кирил на Имврос и Тенедос дясна ръка на вселенският патриарх Вартоломей сподели, че " Сръбската православна черква (СПЦ) е направила закононарушение и лъжливо е признала църквата в Северна Македония по заповед на Руската черква “.

Митрополит Кирил е и отговорник за църковното досие на македонската православна черква във Вселенската патриаршия. Той разкритикува решението на СПЦ да издаде " томос ", с който дава автокефалност на църквата в Северна Македония.

" Това е позор за Църквата. Никоя остаряла патриаршия и остаряла автокефална черква не е правила това, което направи една нова патриаршия, евентуално най-ниската в йерархията. Порфирий направи това огромно закононарушение – да даде автокефалност. На кого? На една черква, която за жал 50 – 60 години (сърбите) я държаха в изолираност, мъчеха я, упрекваха я, клеветяха я. Накрая основаха нова черква, която да могат да управляват. И когато видяха на къде отиват нещата, сърбите се обвързаха с Руската православна църка и по нейно подрежда направиха това огромно закононарушение – да дадат този измамлив документ, който няма никаква същност, този измамлив томос, който никой няма да признае. Никой, с изключение на Русия “, добави митрополит Кирил.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР