Инвеститорите обърнаха гръб на акциите на SVB Financial Group и

...
Инвеститорите обърнаха гръб на акциите на SVB Financial Group и
Коментари Харесай

Четирите най-големи банки в САЩ загубиха $52 млрд. пазарна стойност

Инвеститорите обърнаха тил на акциите на SVB Financial Group и редица други американски банки, откакто Silicon Valley Bank, една от най-големите финансови институции в Съединени американски щати, с извънредно значение за софтуерната промишленост, разгласи загуби от близо 2 милиарда $, оповестява The Wall Street Journal.    До загубата на SVB се стига след продажба на активи поради по-голям от упования спад на депозитите. В резултат на това, четирите най-големи банки в Съединени американски щати са изгубили 52 милиарда $ от пазарната си стойност в границите на един ден.    Банковият показател KBW Nasdaq отбелязва най-големия си спад, откогато пандемията раздруса пазарите преди съвсем три години. Акциите на SVB, компанията майка на Silicon Valley Bank, се сринаха с повече от 60%, откакто тя оповести загубата си и се опита да набере 2,25 милиарда $ пресен капитал посредством нова продажба на акции, разясняват от WSJ и дават образец с огромни и дребни банки, чиито акции са се обезценили:    PacWest Bancorp - спад с 25%, First Republic Bank - 17%, Charles Schwab - 13%, U.S. Bancorp - 7%, а най-голямата американска банка - JPMorgan Chase & Co. - 5,4%.    Според анализаторите този тежък за американската банкова система четвъртък е следващата последица от нападателната акция на Федералния запас за надзор на инфлацията. Повишаването на лихвените проценти докара до спад в цената на съществуващите облигации с по-ниски заплащания, а банките държат доста от тях, в това число съкровищни облигации, и в този момент са изправени пред великански загуби от неосъществени облаги.   

Но огромните спадове в цената на този вид облигации не са безусловно проблем за банките. Освен в случай че не са принудени да продават активи, с цел да покрият тегленията на депозити, какъвто е случая със SVB.   
Случаят SVB    Късно в сряда от “банката на Силициевата котловина ” декларират, че ще отчетат загуба от 1,8 милиарда $ след данъчно облагане и ще се опитат да наберат 2,25 милиарда $ посредством продажба на композиция от елементарни и привилегировани акции.    Активите и депозитите на банката съвсем се удвояват през 2021 година, като огромна част от тях SVB влага в американски съкровищни облигации и други дългови скъпи бумаги, издавани от държавното управление. Скоро по-късно обаче Фед стартира да покачва лихвените проценти, което визира софтуерните стартъпи и фирмите, разчитащи на рисков капитал, които Silicon Valley Bank обслужва.     Според източници на WSJ в този миг някои вложители са посъветвали стартъпите да изтеглят парите си от SVB, базирайки се на опасения за нейната ликвидност.    " Нямаме съответна информация за това, което се случва в SVB. Но постоянно, когато чуете проблеми с платежоспособността в някоя банка и това може да се смята за правдиво, би трябвало да го приемете съществено и да дадете приоритет на ползите на вашия стартъп, като не вършиме повече от 250 хиляди $ експозиция там. Не забравяйте, че вашият стартъп умира, когато парите ви свършат по някаква причина ", написа Гари Тан, президент на стартъп инкубатора Y Combinator до участниците в програмата, представен от изданието.    През февруари Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите разгласи, че към 31 декември загубите от неосъществени облаги на американските банки от скъпи бумаги, налични за продажба и държани до падеж, възлизат на 620 милиарда $, което е с 8 милиарда $ повече от миналата година.            
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР