Група, известна като Киберпартизани (Cyberpartisans), твърди, че е проникнала в

...
Група, известна като Киберпартизани (Cyberpartisans), твърди, че е проникнала в
Коментари Харесай

Киберпартизани твърдят, че са проникнали в мрежата на беларуския КГБ

Група, известна като " Киберпартизани " (Cyberpartisans), твърди, че е проникнала в мрежата на основната работа за сигурност на Беларус и е имала достъп до персоналните досиета на хиляди чиновници, съобщи Радио " Свободна Европа ", представено от Българска телеграфна агенция.

" Киберпартизани " обявиха през вчерашния ден, че вследствие на активността им формалният уебсайт на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) не работи повече от два месеца.

Групата разгласи в " Телеграм ", че нейните хакери са проникнали в системата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) през есента на 2023 година и са " изпомпвали цялата налична информация ". Като доказателство, че са влезнали в мрежата на беларуския Комитет за Държавна сигурност (на СССР), хакерите разгласиха лист с админи и базата данни на уеб страницата и регистрационните файлове на сървъра в " Телеграм ".

От беларуския Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не са коментирали изказванието, само че уеб сайтът на службата се отваря със страница, на която се написа, че уеб сайтът е " в развой на разработка ".

Координаторът на групата Юлияна Шаметавец сподели за Асошиейтед прес, че офанзивата е в отговор на мненията на шефа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Минск Иван Тертел. Тази седмица той упрекна групата в обмисляне на офанзиви против сериозна инфраструктура на страната, в това число атомна електроцентрала.

" Комитет за Държавна сигурност (на СССР) прави най-големите политически репресии в историята на страната и би трябвало да дава отговор за това ", сподели Шаметавец, говорейки от Ню Йорк. " Ние работим, с цел да спасим живота на беларусите, а не да ги унищожим, както вършат репресивните беларуски специфични служби ".

Шаметавец заяви, че откакто групата е хакнала мрежата на беларуския Комитет за Държавна сигурност (на СССР), тя е съумяла да изтегли персонални файлове на повече от нейни 8600 чиновници. Това е втора акция на " Киберпартизани ", огласена напоследък.

Миналата седмица " Киберпартизани " обявиха, че са хакнали компютрите и системите за сигурност на завода " Гродно Азот " в региона на град Гомел, главен държавен производител на азотни съединения и торове.

Групата твърди, че е поела контрола върху всички вътрешни имейл сметки, както и над стотици компютри, сървъри, системата за сигурност и охранителните камери в постройките на завода.

" Киберпартизани " оповестиха, че ще прекратят активността си в подмяна на освобождението на служащи, задържани по време на митинги против оспорваните президентски избори през 2020 година

" Киберпартизани " е децентрализирана общественост от анонимни хакери, която се появи за първи път през септември 2020 година, показва РСЕ.

Преди това тези хакери нападнаха ресурсите на беларуски държавни институции и правоприлагащи органи и разгласиха класифицирана информация в отговор на държавните репресии против протестиращите. Групата твърди, че активността й е част от битката против властническото ръководство на беларуския президент Александър Лукашенко.

69-годишният Лукашенко стегна хватката си върху властта в страната след изборите през август 2020 година, когато бяха задържани десетки хиляди хора. Притеснени за сигурността си, множеството членове на опозицията избягаха от страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР