Информация на гражданското движение “България Обединена с Една Цел (БОЕЦ)

...
Информация на гражданското движение “България Обединена с Една Цел (БОЕЦ)
Коментари Харесай

Биволъ: Разкрихме многобройни нарушения при строежа на Турски поток

Информация на гражданското придвижване “България Обединена с Една Цел ” (БОЕЦ) и уеб страницата за проверяваща публицистика “Биволъ ” за многочислените нарушавания и неспазване на нормите за труда на газопровода “Турски поток 2 ” получи и публично удостоверение. След над месец преписка с основните институции и неспазване на периодите по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), две от тях осведомиха медията ни всъщност. ”,.
Сред тях най-скандалните са два случая за трудови злополуки, довели до следствие на случаите . Освен това, служащите от трети страни, измежду които най-вероятно и тези, засечени от БОЕЦ и “Биволъ ” на обектите – от Беларус, Руската федерация и Сърбия, са взимали
Скандално е и признанието на Национална агенция за приходите, че разпознатите от БОЕЦ и Биволъ строителни колоси, докарали тежка техника по европроекти на газопровода, не са проверявани в последните 5 години .
Според подчинените на обществената министърка, над 30 пъти за годината е било тествано по какъв начин се съблюдава трудовото законодателство при реализация на огромния енергиен план.
Дали става дума за упоменатите от Групово дело «БОЕЦ» случаи, при които е имало двама починали служащи, не излиза наяве, само че явно случаите са задоволително тежки, щом са били разследвани, прецизира медията.
 БОЕЦ внесоха сигнал за измами по Турски поток при Фон Дер Лайен и в ОЛАФ БОЕЦ внесоха сигнал за измами по " Турски поток " при Фон Дер Лайен и в ОЛАФ
Сигналът на БОЕЦ за злоупотребите и измамите по " Турски поток " е импортиран в Брюксел и непосредствено до кабинетите на Урсула фон дер Лайен, д...

Под 10% от нарушаванията на изпълнителите на Турски поток 2 в региона на трудовото законодателство обаче са глобени , съгласно данните на Главна ревизия по труда към МТСП.
Нарушенията при десетките и стотиците огромни и дребни компании на обекта обаче се правили от единици, съгласно изказванието на трудовата ревизия. Ставало дума за нередности при «общо 4 бр. юридически лица».
Потвърждава се индиректно неофициалната информация за случили се злополуки на строителните обекти по газопровода, в това число и за това, че се полагал непозволен нощен труд поради големите закъснения по реализацията на плана, настояват от Биволъ.
" В резултат на осъществения надзор контролните органи на ИА «Главна ревизия по труда» са открили нарушавания, касаещи неспазване на открити условия за здравословни и безвредни условия на труд ", гласи формалният отговор.
 Нов изблик на митингите - обсада на компресорна станция на Балкански поток (ВИДЕО) Нов изблик на митингите - обсада на компресорна станция на " Балкански поток " (ВИДЕО)
Председателят на гражданско съдружие " БОЕЦ " Георги Георгиев разгласи във включване онлайн посредством видеовръзка в профила на сдружението във...
В решението се загатват " нарушавания на реда за полагане на труд на жители от трети страни ".
" В това число командировани или изпратени служащи и чиновници от трети страни, както и неравно отнасяне на български служащи и чиновници в региона на заплащането на труда и други "
", твърди в писмения отговор Екатерина Михайлова.
Колкото до злополуките по ареала на газопровода, то организацията отхвърли всякаква информация за тях, тъй като представлявала надали не се класифицирана информация.
" Не почита настояването за даване на копията от документите, обвързвана с инспекциите за съблюдаване на трудово законодателство по отношение на регистрирани злополуки на строителните обекти, подписаните контракти и анексите към тях, защото същата е предпазена от закона загадка, като информацията не е социална ", написа още в решението.
 БОЕЦ твърди, че има прикриване на злополука с жертви, обвързвана с Балкански поток " БОЕЦ " твърди, че има прикриване на злополука с жертви, обвързвана с " Балкански поток "
Вече в няколко следващи видеорепортажа, гражданско съдружие „ БОЕЦ ”, което е една от организациите, твърдо стоящи зад протес...
Националната организация за приходите (НАП) с принципал в лицето на министъра на финансите пък въобще нито един път не е сметнала за нужно да ревизира дъщерните компании на световноизвестните подизпълнители на «Газпром» и «Булгартрансгаз», осъществили «Турски поток 2» в България.
Очевидно, енергийният план с бюджет сред 3 и 4 милиарда лева не е представлявал интерес за данъчните, които са изброили единствено инспекциите на «Булгартрансгаз» и «Главболгарстрой», извършени в интервала 2015 – 2020 година
Най-скандална обаче е информацията, че засечените по време на инспекциите на Групово дело «БОЕЦ», както и от медиите Bird.bg и „ Биволъ “ компании, доставили тежката си техника край село Макреш (област Монтана), за която установихме, че е и не е била употребена от две години,
Това излиза наяве от таблицата „ СПРАВКА “ на Национална агенция за приходите в същото решение на изпълнителния й шеф Галя Димитрова, предоставена в отговора й до уеб страницата „ Биволъ “ по ЗДОИ. Така, фирмите „ Турбо Машина България “ ЕООД и „ Нова Строй Тийм “ ЕООД са посочени с пояснението:
„ Няма осъществени инспекции и проверки по осигурителното законодателство “.
 Иде коалиция Газ, мехлем и оцет Иде коалиция " Газ, мехлем и оцет "
Все още никой не е опровергал изказванието, че политиката е надстройка на стопанската система и че партиите работят за тези, които действително управ...
Няма „ осъществени инспекции и проверки по осигурителното законодателство “ и при клоновете на задграничните подизпълнители на „ Газпром “ и „ Булгартрансгаз “ у нас, които извършват план на стойност сред 1,5 и 2 милиарда евро.
По-интересното е за какво обаче сходни инспекции липсват и за засечената от съветските и сръбските медии като дъщерна компания („ през мрежа от юридически лица “) на „ Газпром “ IDC, официално записаното в Белград сдружение.
Не по-малко скандално звучи, година и половина след следствието на „ Биволъ “ и Investigative Reporting Project Italy (IRPI), да не е била най-малко един път тествана и италианската компания „ БОНАТИ С.П.А. – Клон България “, която от играч за осъществяване на плана се е трансформирала внезапно в подизпълнител на „ Аркад “ .
За тази компания „ Биволъ “ в партньорство с италианските сътрудници разкрива, че
Същевременно подчинените институции към трима министри към момента отхвърлят или бавят над един месец информация по ЗДОИ, поискана от “Биволъ ” в края на октомври 2020 година Все още не са дали отговор “Булгартрансгаз ” след наше заявление по ЗДОИ до енергийния министър Теменужка Петкова, Министерство на здравеопазването на доктор Костадин Ангелов и ДНСК към Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ) на Петя Аврамова, прецизират още от Биволъ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР