Инфлацията в Обединеното кралство се понижава с повече от очакваното

...
Инфлацията в Обединеното кралство се понижава с повече от очакваното
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания подхранва залозите за намаляване на лихвите

Инфлацията в Обединеното кралство се намалява с повече от предстоящото и доближава 3,9% през ноември, което е най-ниският годишен индикатор от септември 2021 година насам.

Икономистите, интервюирани от Reuters, чакаха непретенциозен спад на главния показател на потребителските цени до 4,4%, откакто през октомври той изненадващо доближи 4,6%, спадайки до двугодишно дъно.

На месечна база главният показател на потребителските цени се намалява с 0,2% спрямо консенсусната прогноза за покачване с 0,1%.

Основният показател на потребителските цени - който изключва волатилните цени на храните, силата, алкохола и тютюневите произведения - доближава годишен индикатор от 5,1%, което е много под прогнозата за 5,6%.

Изненадващо огромният спад на инфлацията провокира внезапно повишаване на залозите, че Английската централна банка ще понижи лихвените проценти през 2024 година, което се показва в внезапен спад на доходността на английските облигации, написа още осведомителната организация и продължава:

„ Десетгодишният английски джилт потъна до осеммесечно дъно, като се намали с 11 базисни точки до към 3,54%. Доходността се движи назад съразмерно на цените. Междувременно английският показател FTSE 100 беше единственият главен европейски борсов показател на позитивна територия в сряда, като се увеличи с 0,8% доникъде на утринната търговия “.

Националната статистическа работа на Англия показва, че максимален принос за понижението имат превозът, отдихът и културата, както и храните и безалкохолните питиета.

Миналата седмица Английската централна банка резервира ястребовия звук, като задържа главния си лихвен % неизменен на 5,25%. Комитетът по паричната политика още веднъж акцентира, че политиката " евентуално ще би трябвало да бъде рестриктивна за нескончаем интервал от време ".

Централната банка приключи серията от 14 следващи покачвания на лихвените проценти през септември. Тя беше подхваната в устрема на трезора да смъкна инфлацията назад на 2% от 41-годишния ѝ връх от 11,1% през октомври 2022 година

Значителният спад " подкопава " предпазливостта на Английската централна банка

Английската централна банка неколкократно се опълчва на пазарните упования за доста понижаване на лихвените проценти през 2024 година, като предходната седмица означи, че " главните индикатори за резистентност на инфлацията във Англия остават нараснали ".

Сурен Тиру, стопански шеф в ICAEW, разяснява, че " изненадващият " спад на инфлацията, регистриран в сряда, ще успокои семействата, че има " светлина в края на тунела ", като облекчаващите се данни за главния показател на потребителските цени демонстрират, че главният ценови напън отслабва.

" Вероятното стесняване на заплатите заради възходящата безработица и стагниращата стопанска система би трябвало да спомогне за по-нататъшното им задържане в низходяща траектория ", споделя той. " Тези данни за инфлацията демонстрират, че Английската централна банка е прекомерно песимистична в реториката си по отношение на това по кое време лихвените проценти могат да стартират да падат. Влошаването на стопанската система може да подтикне банката да стартира да разхлабва политиката до есента, изключително в случай че инфлационният напън продължи да отслабва. "

Проблясък на облекчение

Ричард Картър, началник на отдела за проучване на закрепените лихвени проценти в Quilter Cheviot, на собствен ред показва, че последните данни за инфлацията способстват за чувството за " внимателен оптимизъм " във Англия по отношение на рецесията с разноските за живот и хаоса на пазара на облигации от предходната година.

Въпреки спада на показателя на потребителските цени той отбелязва, че по-широката икономическа картина остава " комплицирана, белязана от застоялост и слаби вероятности за напредък ".

Икономиката на Обединеното кралство се сви с 0,3% на месечна база през октомври, откакто през третото тримесечие се случи същото.

" Тази застоялост, при която създадената продукция не е по-висока от тази през януари, обрисува картина на стопанска система, която се бори да се възвърне от поредност невиждани провокации ", счита Картър, като в същото време признава, че темпът, с който се забавя инфлацията, предлага " искрица облекчение " за семействата.

" Натискът е многостранен - от рецесията с разноските за живот, нестабилните енергийни пазари, последствията от Брекзит до трайните проблеми с продуктивността. Тези фактори дружно отслабват икономическите вероятности и доверието на потребителите ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР