Инфлацията в Германия се е понижила през ноември от 70-годишния

...
Инфлацията в Германия се е понижила през ноември от 70-годишния
Коментари Харесай

Лек спад на германската инфлация през ноември


Инфлацията в Германия се е намалила през ноември от 70-годишния най-много през предходния месец, само че остава на двуцифрено ниво от 10 на 100. Това заяви Федералната статистическа работа " Дестатис " (Destatis), представена от ДПА, потвърждавайки първата си прогноза отпреди две седмици.

Годишното ниво на инфлацията е повишено за три следващи месеца, достигайки 10,4 на 100 през октомври поради нарасналите цени на електрическата енергия и питателните артикули.

" Въпреки лекия спад при цените на електрическата енергия, инфлацията е останала на високо ниво от 10 на 100 ", съобщи Гьорг Тил, ръководител на основаната във Висбаден " Дестатис ".

" Вече следим деликатно и покачването на цените при доста други артикули с изключение на електрическата енергия ", сподели той.

Икономистите не възприемат забавянето през ноември като сигнал за наклонност към по-трайно намаляване на инфлацията и не чакат тя да се свие до пролетта на идната година. 

Разходите за електрическа енергия са скочили с 38,7 на 100 през ноември по отношение на миналата година, като цената се е намалила след нарастване от 43 на 100 през октомври.

Потребителите е трябвало да заплащат с 21,1 на 100 повече за хранителни артикули, в сравнение с през ноември 2021 година

Спрямо предходния месец потребителските цени са намалели като цяло с 0,5 на 100 през ноември. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР