Инфлацията в Германия бележи ново ускорение и достига 6,4% през

...
Инфлацията в Германия бележи ново ускорение и достига 6,4% през
Коментари Харесай

Потребителите в Германия плащат скъпо: Инфлацията бележи нов ръст през юни

Инфлацията в Германия бележи ново ускоряване и доближава 6,4% през юни по отношение на същия месец предходната година.

През май годишният ритъм на повишаване беше 6,1%.

На месечна основа през юни инфлацията се повишава с 0,3%, до момента в който месец по-рано беше регистриран спад на цените с 0,1%.

Това демонстрират най-новите данни на федералната статистическа работа, представени от Българска телеграфна агенция.

" Инфлацията леко набъбна, откакто се забавяше в продължение на три следващи месеца ", разяснява Рут Бранд, президент на немската статистическа работа.

Цените на питателните артикули през юни са се повишили с 13,7% на годишна база, забавяйки темпа си по отношение на май, когато регистрираха растеж с 14,9%.

Следователно храните остават най-големият мотор на инфлацията измежду всички продуктови групи. Цените не престават да са по-високи от година по-рано в съвсем всички групи храни.

" Храната остава най-големият мотор на инфлацията.

Забелязва се и резултат въз основата, дължащ се на облекчителните ограничения, подхванати от федералното държавно управление през 2022 година ", споделя Бранд и прибавя, че сходни ограничения съставляват промоционалния смесен месечен билет от 9 евро за публичния превоз в Германия и отстъпката за горива, а произлизащият от тях базов резултат покачва настоящата инфлация.

Германските консуматори са заплатили доста повече за млечни артикули (+22,3 на сто), захар, конфитюр, мед и други сладкарски произведения (+19,4 на сто).

Значително нарастване на цените на годишна база е регистрирано и при зеленчуците (+18,8 на сто), рибата, рибните артикули и морските блага (+18,5 на сто), хлябът и зърнените храни (+18,3 на сто).

Хранителните масла и мазнини обаче са коствали с 12,1% по-малко през юни на годишна база.

На месечна основа през юни по отношение на май цените на храните са се намалили с 0,2%, като по-значително понижение е записано при цените на пресните зеленчуци (-3,7 на сто) и млечните артикули (-1,8 на сто).

Подобен спад се следи и при цените на силата (-0,2 на сто). Цените на електрическата енергия (-1,1 на сто) и природния газ (-1 на сто) в Германия са били малко по-ниски от предходния месец.

Цените на енергийните артикули през юни са били с 3% по-високи, в сравнение с през същия месец на предходната година, откакто през май записаха растеж с 2,6%, сочат данните.

Основната инфлация, която изключва сезонно променливите цени, като тези на силата и храните, е 5,8% през юни на годишна основа. През май индикаторът спадна до 5,4%, след 5,8 на 100 през април и март.

През юни стоките в Германия (+7,3 на сто) още веднъж са поскъпнали с повече, в сравнение с услугите (+5,3 на сто).

Годишната инфлация в страната, измерена посредством Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), се е ускорила до 6,8% през юни, след 6,3% през май.

Германия, която е четвъртата по величина стопанска система в света, публично се намира в криза.

Тя е първата огромна страна, която публично навлезе в криза след пандемичния потрес, напомня Axios и изяснява това като резултат от мъчително високата инфлация и най-агресивния цикъл на стягане на паричната политика от десетилетия насам.

" Възстановяването на промишлената интензивност, подкрепено от повторното отваряне на пазара в Китай и намаляването на натиска по веригата на доставките, не бяха задоволителни, с цел да измъкнат стопанската система от рисковата зона на рецесията ", показва в собствен отчет от края на май Карстен Бржески, икономист в ING.

Въпреки че Германия може да е изложена на по-голям риск от войната в Украйна спрямо множеството огромни стопански системи, това не я слага в съществено икономическо отклоняване. Икономиката на Обединеното кралство наподобява доста слаба, а на този декор международната мощ Съединени американски щати означи две следващи тримесечия на негативен напредък при започване на 2022 година, акцентират от Axios.

Междувременно, Европейската централна банка даде ясно да се разбере, че не е завършила с напъните си да понижи инфлацията и продължава повишението на лихвените проценти.

" Оптимизмът при започване на годината наподобява отстъпва място на чувството за действителност ", добавя Бржески.

" Спадът на покупателната дарба и понижените промишлени поръчки, въздействието на най-агресивното стягане на паричната политика от десетилетия насам и предстоящото закъснение на стопанската система на Съединени американски щати - всичко това приказва в интерес на слабата икономическа интензивност. ", уверен е икономистът.

Проучване на Института Ifo, оповестено през юни, сподели, че бизнесът в Германия се утежнява за втори следващ месец – знак, че най-голямата европейска стопанска система е изправена пред сложна борба да се отърси от рецесията.

Индексът на бизнес климата е понижен до 88,5 през юни от 91,5 през май. Този спад е по-силен от посочения в анкета измежду анализатори на осведомителната организация, която планува оттегляне до 90,7 пункта за юни.

" Настроенията в немската стопанска система се помрачиха доста ", разяснява президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Икономиката е изправена пред вероятността за по-продължителна криза, защото вътрешното търсене и упованията на експортьорите са отслабнали, показва и Клаус Волрабе, началник на изследванията на Ifo, съгласно който има нарастване и на вероятността „ Брутният вътрешен артикул да се свие и през второто тримесечие ".

Спадът в бизнес настроението, регистриран от Ifo, подхожда на понижението на експресния показател на мениджърите по доставките (PMI).

В мненията към него специалистите показват, че се следи композиция от по-бавно повишаване на бизнес интензивността в бранша на услугите и задълбочаващ се спад на индустриалната продукция.

От Ifo също подчертават, че производството отбелязва най-голямото си утежняване през предишния месец. 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР