Инфлацията в България през януари удари 9.1% на годишна база.

...
Инфлацията в България през януари удари 9.1% на годишна база.
Коментари Харесай

Успява ли златото да неутрализира инфлацията

Инфлацията в България през януари удари 9.1% на годишна база. С други думи, един лев преди дванадесет месеца в този момент имат покупателната дарба на малко под 90 стотинки. Както заемите се обезценяват и вноската им стартира да наподобява все по-малка на фона на останалите разноски, по този начин и спестяванията се топят. Как може да се предпазим от инфлацията? Автоматичният отговор, който изниква в главата на доста вложители, е златото. През последните седмици това е и единственият актив, чиято цена пораства, като аргументите с изключение на края на демократичните политики на централните банки е и напрежението към Русия и Украйна. Последното е поради имиджа на благородния метал като актив леговище (safe haven). Затова и постоянно златото се е считало като застраховка при инфлация и спад на акциите, само че и като леговище в несигурни геополитически времена. Сега очевидно му се пада да бъде и двете. От началото на годината скъпият метал е поскъпнал с малко над 5%, като за малко през седмицата мина и границата от 1900 $ за тройунция. В същото време показателите в Съединени американски щати са надолу с сред 10 и 15%, а биткойн с над 16%. Как обаче в действителност се показва златото като хедж на растящите цени сега?
Зависи от гледната точка
Според данни на Национален статистически институт инфлацията в България от март 2020 година, когато избухна пандемията, до януари 2022 година е същата като растежа от януари 2021 до януари 2022 година - 9.1%. Възвръщаемостта на златото за двата интервала обаче е напълно друга. От началото на пандемията до момента цената на златото се е покачила с близо 20%, само че за последната година (до края на януари 2022 г.) е надолу с към 1%. Тоест, в случай че сте купили злато при започване на пандемията, значи сте съумели да неутрализирате покачването в цените изцяло, само че в случай че сте вложили предходната година, резултатът е напълно друг.

Проблемът е, че в действителност при започване на пандемията никой не очакваше инфлацията да доближи такива размери. Дори в противен случай. Притесненията в Европа бяха повече свързани с дефлация, каквато регистрира и Национален статистически институт в България при започване на 2021 година Но и да не забравяме, че на инфлацията сега се гледа като на краткотрайно събитие и се чака следващата година да се укроти. В момента цената му е на 9-месечен връх и тя би трябвало да скочи, с цел да се хеджира краткосрочно бъдещата инфлацията, да вземем за пример до края на годината. Тоест в къс интервал ще са печеливши тези, които са купили през есента или в края на предходната година. Всичко казано дотук удостоверява тезата, че на метала би трябвало да се гледа дълготрайно, като съхранител на стойност - всичко останало е в границите на шанса.
Специалистите да кажат
Наскоро основният икономист на компанията за търговия с капиталово злато Tavex Даниел Василев съобщи в изявление за " Капитал ", че исторически златото не се е проваляло в ролята си на бранител от инфлация в по-модерната история. Това се удостоверява и от учените, само че много по-назад във времето. " Открихме доказателства, че представянето на златото е по-добро от инфлацията в дълготраен проект ", споделят в изследване професори от Македонския университет в гр. Солун, Гърция. Докладът на гръцките професори обгръща над 200 години съпоставяне сред инфлацията във Англия и Съединени американски щати по отношение на златото , само че никой не влага с небосвод от два века напред. Освен това инфлацията в една страна може да бъде по-висока, в сравнение с в друга, до момента в който цената на златото е идентична - може да варира поради валутните разлики и това в какво е инвестицията.
Реклама
В края на предходната година екип от американски и френски икономисти разгласява отчет, в който проучва хеджиращите свойства на златото в разнообразни условия. Или по какъв начин се оправя металът с неутрализирането на инфлацията в Съединени американски щати и по какъв начин в Турция, където инфлацията е сензитивно по-висока. За Съединени американски щати икономистите са безапелационни. " В Съединените щати златото е хедж и безвредно леговище ", споделят професори в отчета.

Ситуацията при южните ни съседи е друга, считат икономистите. " За Турция златото също е положително хеджиране против намаляване на цената на турската лира и предлага отбрана против повишението на инфлацията, макар че може да не успее да го направи по време на хиперинфлационен интервал. " Тоест съгласно икономическите модели, представени в изследването, " златото може да се дефинира като актив за безвредно леговище, само че, наподобява, има предел, когато инфлацията доближи несъмнено равнище (59% за Турция), наподобява, че връзките се обръщат (стават отрицателни) ". За доларови стопански системи и спестявания има и по-голям резултат, защото с поевтиняването на $ нормално цената му поправя нагоре при равни други условия, и назад.

Засега и прогнозите са малко разнопосочни, въпреки че търсенето му пораства от бизнеса и централните банки. Citigroup, Morgan Stanley и JP Morgan чакат цени на златото към 1600 $ до края на годината. Анализаторите на Goldman Sahcs са на друго мнение и предвиждат 2150 $ до края на годината. И дават още по-смела прогноза: " Според нашите калкулации, в случай че инфлацията се придвижи структурно (в дълготраен план) до 4%, златото може да доближи до 2500 $ за тройунция въз основа на историческата взаимовръзка на инфлацията със златото. "

Бичи са настроенията и в друга огромна американска банка - Wells Fargo. " След като се сблъска с многочислени усложнения през 2021 година, имаме вяра, че пътят на златото нагоре наподобява по-ясен през 2022 година Ограничаването на възвръщаемостта на пазара на акции и опасенията за инфлация може да върнат фокуса на пазара върху жълтия метал през тази година ", споделя Даръл Л. Кронк, основен капиталов шеф в Wells Fargo, в годишния отчет на банката. И добавя: " Въпреки че сме оптимисти, че златото най-сетне може да се увеличи през 2022 година, може да отнеме известно време да се развие по-силната ценова наклонност, което ни кара да понижим целевия диапазон за края на 2022 година до 2000 - 2100 $ за тройнуция. "
Реклама Търсенето пораства световно
Последният отчет на Световния съвет по златото (World gold council) разкрива, че годишното търсене (с изключение на пазарите отвън борсата) е достигнало над 4 хиляди тона за цялата 2021 година - връх от 2019 година насам. " Търсенето на злато доближи 1147 тона през четвъртото тримесечие на 2021 година, най-високото си тримесечно равнище от второто тримесечие на 2019 година и нарастване от съвсем 50% на годишна база ", оповестиха в разбора си от организацията.

Според данните от отчета централните банки световно не престават да бъдат чисти купувачи на злато за дванадесета поредна година, като през 2021 година са добавили над 400 тона към запасите си, което е с 80% по-високо спрямо 2020 година " Разнообразна група от централни банки както от нововъзникващите, по този начин и от развитите пазари прибавиха към своите златни запаси, повишавайки общия световен размер до близо 30-годишен връх ", споделят от Световния съвет по златото (ССЗ) в отчета от края на януари тази година.

Интересен факт е, че потреблението на златото в софтуерния бранш продължава да пораства и през 2021 година макар възходящите цени. Над 330 тона злато през предходната година са се насочили към софтуерни приложения съгласно ССЗ, растеж над 9% спрямо миналата година. " Въпреки че търсенето на технологии е относително по-малко спрямо други браншове (като инвестиционния), използването му е необятно публикувана в разнообразна електроника, от мобилни устройства до телескопа " Джеймс Уеб ", неотдавна пуснат в орбита ", споделят анализатори на организацията.
Как се влага в злато Начините да се влага в злато са доста, само че попадат в няколко съществени модела. Или може да притежавате действително златото, което купувате, или инвестирате в актив, който наблюдава цената му. Реалното вложение в злато е допустимо посредством закупуването на златни монети и кюлчета. В България закупуването на капиталово злато не се полза с Данък добавена стойност. В България такива се оферират от няколко и банки (ПИБ, " Райфайзен ", Общинска банка), дилъри и производители като Tavex, igold, " Булмин " и други. Тук обаче би трябвало да се има поради по-високият спред сред цената купува и продава, който може да доближи и 8-10%. Тоест ще бъдете на нула едвам откакто цената на златото се увеличи с 10%, а на плюс с още повече. Тук има и разноски за предпазване, в случай че се притеснявате да държите кюлчета и монети у дома.Инвестирането в злато без действителното владеене е допустимо посредством хиляди активи. От борсово търгувани фондове, които наблюдават цената на благородния метал, до закупуването на фючърсни контракти. Платформи като Revolut също разрешават безналично вложение, само че при високи маржове.На Българската фондова борса да вземем за пример се търгува борсов фонд на " Експат капитал ", който пасивно следва цената на златото - той не влага непосредствено в злато, а се пробва да репликира LME PM Price Reference Gold, показател, изчислен и оповестен от London Metal Exchange. Вариант са и вложенията в акции на добивни компании, в чието портфолио е и златото. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика 1 Отбрана 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Отбрана 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР