Индийският орган за защита на потребителите забрани на хотелите и

...
Индийският орган за защита на потребителите забрани на хотелите и
Коментари Харесай

Индия забрани такса обслужване в хотелите и ресторантите

Индийският орган за отбрана на потребителите забрани на хотелите и заведенията за хранене да начисляват такса за обслужване върху сметките.

До мярката се стига, откакто управляващите оповестиха за растеж в недоволствата от клиенти, принудени да я заплащат.

Ресторантите постоянно прибавят 5% до 15% бакшиш към сметката на клиента в категорията "такса за обслужване ".

Но новите правила гласят, че заведенията за хранене към този момент не могат да го вършат „ дпо подразбиране или автоматизирано “.

Новите насоки на регулатора също по този начин не разрешават на заведенията да събират бакшиши от клиенти „ под всяко друго име “ или „ да отхвърлят обслужване или достъп на клиенти, които не желаят да платят бакшиш “.

Спорът за бакшишите в заведенията за хранене назрява в страната от няколко години, като клиентите се оплакват, че не са били осведомени за тази спомагателна такса, напомня BBC.

През 2017 година държавният отдел по въпросите на потребителите издаде набор от насоки, съгласно които клиентите би трябвало да заплащат единствено цените от менюто, дружно с държавните налози.

Хората могат да преценяват сами дали да оставят или не бакшиш, а спомагателните такси без единодушието на клиента се равняват на "нелоялна комерсиална процедура ".

Вместо това държавното управление насърчи заведенията за хранене да заплащат обективни заплати на своите чиновници и да усилят цените на продуктите, с цел да покрият разноските.

Ресторантите обаче не престават да прибавят бакшиша към сметката, карайки посетителите да оспорват спомагателната такса.

Миналия месец държавното управление свика среща с Националната ресторантьорска асоциация на Индия (NRAI), заявявайки, че е получило възходящ брой недоволства от консуматори, че те към момента са „ принудени да заплащат такси за обслужване, постоянно закрепени на случайно високи ставки “.

NRAI, която съставлява повече от половин милион заведения за хранене, отбрани практиката, заявявайки, че е „ въпрос на самостоятелна политика “ и налагането на такава такса не е „ нелегално “.

Ресторантьорите настояват, че таксата за обслужване носи спомагателни доходи и на държавното управление, защото заведенията за хранене заплащат налог върху това, което таксуват на клиентите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР