Индийският министър на туризма Махеш Шарма често жъне критики заради

...
Индийският министър на туризма Махеш Шарма често жъне критики заради
Коментари Харесай

Какво е да си жена в Индия


Индийският министър на туризма Махеш Шарма постоянно жъне рецензии поради мненията си по отношение на " приличното " облекло на дамите. Най-пресният образец са предупредителните плакати за туристките по индийските летища.

Две туристки с дълбоки деколтета и раници на гърба се доближават до щанда на един пазар някъде в Индия и питат за пътя. Изведнъж ги заобикаля навалица млади мъже, които си оферират услугите. Туристките побягват. В този момент се появява индийската супер звезда от Боливуд Аамир Хан и изяснява на мъжете, че би трябвало да оставят девойките на мира. Всяко едно от тях може да бъде тяхна сестра. Това, в общи линии, е сюжетът на рекламно видео от акцията на индийското държавно управление " Incredible India " от 2008 година. Днес, когато на власт е консервативната хиндуистка партия " Бхаратия джаната ", министърът на туризма Махеш Шарма поучава дамите да не носят къси поли, да не излизат сами вечерно време и за персонална сигурност да изпращат на другари фотография с номера на таксито, с което пътуват. Туристите могат да видят всички тези инструкции на осведомителни плакати, разлепени по летищата.

Възмущение в индийските обществени мрежи

Подобни инструкции към този момент има и в нормалните пътеводители в Индия. Външното министерство приканва към " съобразено със обстановката и с културното схващане държание, поради на информациите за полови похищения, най-много против пътуващите без компаньон дами ". Съветите за вярното облекло на дамите в Индия, дефинирани от един министър, се натъкват на подбив и насмешки. Най-вече в обществените мрежи. " Как може да се държите като талибан? Талибаните също желаят да управляват какво ядем и по какъв начин се обличаме ", писа в Туитър Ражеш Шарма от опозицонната партия. Ръководителката на Комисията за дамите в Делхи Свати Маливал пък поства следното: " Не мога да допускам, че политиците към момента съпоставят изнасилването с носенето на рокля. Така е доста просто да се измъкнат от отговорност и да разгласят облеклото на една жена за съществена причина на всички несгоди ". А когато министърът на туризма даде на заден ход и съобщи, че рекомендациите се отнасяли единствено до туристките, които посещават религиозните светилища, рецензията се усили още повече. " Не предписвайте нещо на дамите под мантията на индийската просвета! ", четем в поста на #skirts.



Протест против насилието по отношение на дами



Шпагат сред отварянето към света и отбрана от " озападняването "

Премиерът Нарендра Моди се показва пред международната общност като отворен към света държавен глава и кани международните водачи в Индия. При това се насочва както към задграничните вложители, по този начин и към туристите. Същевременно политици от неговата партия провокират с изказванията си единствено неразбиране. Много постоянно те разказват казуса със половите похищения и принуждение като разследване на растящото " озападняване " на обществото в градовете. Особено усещане направи изявлението на министъра на туризма Махеш Шарма, който съобщи, че не било в унисон с индийската просвета девойките да излизат вечерно време. Освен това той даде обещание да защищити Индия от нашествието на западната просвета. Отдавна дами и други деятели насочат рецензии, че с тези причини министърът приписва виновността за половите набези на дамите.

" Подобни изказвания вредят на туристическия бизнес. Имиджът на страната така и така е неприятен. След всеобщото обезчестяване на една студентка през 2012 година доста хора в чужбина гледат на Индия като на страна, рискова за дами. И този имидж вреди на туризма ", споделя екскурзоводката Апарна Фалникар в диалог с Дойче веле. Много туроператори записват отлив на туристи дами. Туристическата организация на Раши Хадна се е специализирала в екскурзии за самотни туристки. " Ние внимаваме да не се случи нещо на нашите клиентки. Но също им даваме нужните инструкции още преди пътуването: Ако посещаваш някой сиромашки квартал, се забулвай по опция! А когато стане напечено, се усмихвай, извини се и напусни бързо мястото ", споделя тя. Раши Хадна счита, че министърът на туризма би трябвало да работи за решаването на казуса, а не да поучава дамите по какъв начин да се обличат.

За задграничните туристки в Индия не всеки път е по този начин безвредно

По данни на индийската престъпна статистика за 2015 година, броят на престъпните закононарушения против дами е намалял с три % спрямо предходната година. През 2015 година са регистрирани 327 394 случаи на. Националната престъпна работа също регистрира петпроцентно понижение на броя на подадените тъжби против обезчестяване. На първо място в тази мрачна статистика се подрежда столицата Ню Делхи. Същевременно управляващите регистрират леко повишаване на полови похищения. В 95 % от случаите жертвите познават причинителите. Повечето жертви на закононарушения са индийски дами, само че и новините за набези против туристки радовно пълнят заглавните страници на вестниците.

Писмо до внучките

След дълги полемики в обществените мрежи и индийските медии на сцената още веднъж се появи една звезда от Боливуд. The Big B., както почитателите назовават Амитах Баххан, разгласява отворено писмо до своите две внучки и го поства в Туитър. Между другото в писмото четем: " Не позволявайте на никого да ви споделя, че дължината на роклята е мерило за вашия темперамент ". Неясно остава дали Амитах Баххан засяга изказванията на министъра на туризма.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР