Индия започва изграждането на първата си високоскоростна жп линия. По

...
Индия започва изграждането на първата си високоскоростна жп линия. По
Коментари Харесай

Индия пуска първия си високоскоростен влак

Индия стартира построяването на първата си високоскоростна жп линия. По нея ще се движи трен стрела, който ще свързва градовете Ахмедабад и Мумбай.

Проектът е взаимен сред Индия и Япония и коства 17 милиарда $. Строителството ще стартира в родния щат на индийския министър председател Нарендра Моди Гуджарат (чийто основен град е Ахмедабад), а построяването му ще бъде финансирано с държавен заем от Страната на изгряващото слънце.

Високоскоростният трен със 750 места ще тръгне по релсите през август 2022 година Той ще се движи с 350 км/ч и ще редуцира времето за пътешестване по 500-километровото разстояние сред двата индийски града от 8 на 3 часа. По маршрута му ще има 12 спирки, а част от него ще минава през 7-километров подводен тунел.

" Моят добър другар министър председателят Нарендра Моди е предвидлив водач, който преди 2 години реши да пусне високоскоростен трен в Индия и да сътвори една нова Индия ", съобщи японският министър председател Шиндзо Абе при първата копка на плана.

" Надявам се да се насладя на красивата природа на Индия през прозорците на влака стрела, когато се върна тук след няколко години ", добави Абе. Той е на двудневно посещаване в Индия, която е непосредствен съдружник на Япония.

Железопътният превоз е един от главните в Индия. Жп системата на страната транспортира повече от 22 млн. пасажери дневно, само че по-голямата част от оборудването й е остаряло, което води до чести произшествия и непрекъснати закъснения.

Правителството има упоритост да свърже огромните градове с високоскоростни влакове, само че критиците считат, че пасажерите ще бъдат по-добре обслужвани, в случай че се влага в поправки, които да подобрят сигурността на съществуващата остаряла железопътна мрежа.

Поддръжниците на плана настояват, че влаковете стрели ще доведат до по-добро улеснение на пасажерите, понижаване на тапите в огромните градове, повече бизнес и възстановяване на инфраструктурата по маршрута.

" Тази технология ще революционизира и ще трансформира транспортния бранш ", съобщи индийският министър на превоза Пийш Гоял.

Подобряването на жп мрежата и стартирането на високоскоростен трен бяха измежду основните обещания на премиера Нарендра Моди по време на изборите през 2014 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР