Индия може да приеме руското предложение за продажба на суров

...
Индия може да приеме руското предложение за продажба на суров
Коментари Харесай

Индия може да се окаже подходящ купувач за евтиния руски петрол

Индия може да одобри съветското предложение за продажба на недопечен нефт и други първични материали със забележителна отстъпка.

Това настояват анонимни индийски държавни чиновници, представени от CNN.

Това е следващият сигнал, че Делхи желае да резервира своя основен търговски сътрудник, макар опитите на Запада да изолира Москва посредством огромни стопански и финансови наказания.

Представители на Съединени американски щати обявиха през последните седмици, че биха желали Индия да се дистанцира колкото е допустимо повече от Русия, като в същото време признават, че тя мощно разчита на Москва за всичко - от оръжия и муниции до ракети и бойни самолети.

Индия не осъди нахлуването на Русия в Украйна и се въздържа при гласуването в Организация на обединените нации на декларацията, осъждаща съветската експанзия.

Индия, която внася 80% от нужния за стопанската система ѝ нефт, нормално купува единствено към 2-3% от Русия. Но защото цените на петрола се усилиха с 40% тази година, държавното управление се стреми да диверсифицира доставките си, с цел да понижи възходящите разноски за сила.

"Русия предлага нефт и други първични материали с огромни отстъпки. Ще се радваме да приемем това предложение ", споделя един от цитираните индийски държавни чиновници. По думите му обаче, сходна търговия изисква подготвителна работа, в това число превозване, застрахователно покритие и приемане на верните сортове недопечен нефт.

След като тези елементи бъдат уредени, Индия би приела съветската оферта.

Анонимните източници не прецизират какъв брой нефт се предлага или каква е отстъпката.

Индия се пробва да сътвори и механизъм за пряк продан сред индийската рупия и съветската рубла, с цел да се улесни двустранната търговия. Русия, от своя страна, прикани страните, които смята за "приятелски народи ", да запазят комерсиалните и капиталовите си взаимоотношения с нея.

Освен петрола, Индия ще търси и по-евтини торове от Русия и нейния съдружник Беларус.

Членове на индийските служби за сигурност споделят, че не могат внезапно да заменят Русия с други снабдители, изключително в отбранителния бранш. Зависимостта на Индия от Русия за нейната военна техника към момента доближава 60%, макар забележителното понижаване през последното десетилетие.

Съединените щати към този момент отхвърлят да разясняват дали Индия ще бъде глобена, в случай че Русия изпрати ракетни системи С-400 като част от договорката за 5.5 милиарда $, подписана през 2018 година за пет от тях.

Първоначалните доставки на системата започнаха в края на предходната година - макар американския закон, ориентиран към въздържане на търговията с съветска военна техника.

Британският външен министър Лиз Тръс сподели предходната седмица, че Лондон би трябвало да преследва по-тесни стопански и отбранителни връзки с Индия, с цел да ѝ помогне да понижи зависимостта си от Русия.

От 2011 година насам Индия понижи вноса на оръжия и отбранителна техника от Русия с 53%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР