Мнозина от нас са толкова влюбени в колите си, че

...
Мнозина от нас са толкова влюбени в колите си, че
Коментари Харесай

10-те големи грешки при миене на колата

Мнозина от нас са толкоз влюбени в колите си, че обичат да прекарват времето в грижа за тях. Включително да ги почистват постоянно от вътрешната страна и извън.

В последна сметка, какъв е смисълът да притежаваш и да караш хубава кола, в случай че не я поддържаш в безупречно положение? Редовното миене не значи единствено добър външен тип. Ако го извършите добре и поддържате автомобила гладък, вашите старания могат да запазят боята и да удължат живота на самата кола. Има обаче доста неточности, които хората вършат при миене. Дори опитни водачи. Ето най-често срещаните, които би трябвало да избягвате непременно.

Използване на автоматизирана автомивка

За най-хубаво измиване на автомобила, направете го сами на ръка. Да, може да бъде скучна работа, която изсмуква скъпото ви време през уикенда. Ходенето на автомивка е по-удобно. Но то коства пари, а и няма гаранции, че служителят там ще постави същите старания, което бихте положили вие.

Автоматичните автомивки би трябвало да бъдат табу за всеки, който приема външния тип на колата си съществено. Те не правят доста добра работа, въобще не почистват някои елементи от автомобила. Автомивките също могат да надраскат боята ви заради употребяваните груби четки и химикали. Даже да повредят елементи от обичаната ви кола, като да вземем за пример чистачките на предното стъкло.

Миене на директна слънчева светлина

Миенето на колата ви на директна слънчева светлина в горещите дни е неприятна концепция заради ред аргументи. Най-очевидната е по какъв начин топлината ще повлияе на скоростта, с която ще изсъхне автомобилът. Това значи, че ще би трябвало да почистите бързо, с цел да запазите контрола върху процеса. Бързото изпаряване на водата от купето на вашия автомобил също усилва възможностите за оставяне на линии.

Измиването на колата ви на директна слънчева светлина също може да промени успеваемостта на вашите почистващи артикули, защото множеството имат целесъобразен температурен диапазон. Пряка слънчева светлина и рискови условия даже ще оставят забележими вреди по екстериора с течение на времето. Боята става уязвима по време на процеса на разчистване и преди нанасянето или повторното нанасяне на ваксата.

Остъргване на сухи птичи изпражнения

Може да не сте наясно, че птичите изпражнения са киселинни, само че защото е по този начин, те би трябвало бързо да бъдат отстранени от автомобила. Има обаче верен и неверен метод да извършите това. Не се изкушавайте да употребявате принадлежности с остри ръбове, с цел да изстържете птичите изпражнения незабавно, защото това може да повреди боята ви. По-малката от двете несгоди тук е да оставите акото върху колата си, до момента в който не можете да се справите  у дома, по следен метод.

Там първо омекотете петното с гореща вода и мек почистващ артикул, до момента в който можете да го избършете с забрадка. След това изплакнете засегнатата област усърдно, с цел да се уверите, че не е останало нищо. Ако има някакви останки, повторете процеса, до момента в който боята ви (или предното стъкло) станат чисти. И естествено, рискът от леке е най-малък, в случай че не паркирате под дървета. И в случай че колата ви не е алена.
 
Използване на една кофа с вода

Повечето хора избират да употребяват единствено една кофа вода, когато мият колата си. Може би нямат втора, може би не знаят, че това е неточност. Винаги би трябвало да употребявате две кофи - една, с цел да нанесете шампоана и да почистите, и втора с чиста вода за изплакване.  При една кофа постоянно остава мърсотия.
Започнете, като напълните кофата си с топла, само че не вряла вода. Добавете определения от вас шампоан за кола или различен артикул за разчистване и го нанесете върху автомобила си. След като сте подготвени, изпразнете кофата и я изплакнете, преди да я напълните още веднъж с чиста топла вода. Използвайте я, с цел да изплакнете щедро колата. Можете също да употребявате маркуч, само че това значи изплакване със студена вода, което не е толкоз дейно за унищожаване на сапунената примес.

Използване на препарат за съдове

Не е съществено да си мислите, че миенето става с каквито и да е артикули. Сапунът за съдове обаче не би трябвало да се позволява покрай боята ви. Той е
 предназначен за мазнините, заради което е толкоз добър за унищожаване на останки от храна от вашите чинии, чаши и принадлежности за хранене. Но това също значи, че ще разгради защитната вакса, които може да сте нанесли върху колата си. С течение на времето това правии боята ви да наподобява матова или развалена.

За съпоставяне, шампоаните за коли и сапуните за автомивки са специфични. Те съдържат лубриканти, които нежно повдигат мръсотията от вашата багра, без да я повреждат по никакъв метод. Освен това се измиват по-лесно, написа automedia.

Твърде доста или прекомерно малко почистващ артикул

След като сте избрали своя сапун за автомивка или различен подобаващ почистващ артикул, значимо е да употребявате точното количество. Най-добрата политика е да прочетете инструкциите, защото производителите са опитали за най-хубави резултати.

Използвайки малко, колата няма да стане чиста единствено от едната вода, а боклуците ще се местят от едно място на друго. Ако сипете прекалено много пък, рискувате да оставите колата си покрита с наслойка от сапун. Това в действителност може да притегли прахуляк и нечистотия. А и ще харчите повече пари ненужно.

Използване на абразивни кърпи или четки

Абразивните кърпи или четки ще изтъркат мръсотията от колата ви, само че също по този начин могат да навредят на боята. Четките с косъм могат очевидно да надраскат каросерията. Кърпи с всевъзможен тип абразивност водят до невидими вреди, които ще забележите години по-късно. 
Колкото и изкушаващо да е да изберете четка, която прави измиването на колата ви елементарно, по-добре е да изберете мека забрадка. Купете такава, предопределена особено за разчистване на кола -  микрофибърна или ръкавица за пране.

Пропускане на колелата и калниците

Лесно е да забравите някои елементи на колата при разчистване - и това важи изключително за джантите. А те са евентуално най-мръсните местенца. Единият вид да не забравяте е да стартирате първо от тях. Вярно, това ще значи, че първите кофи с вода отиват там. И не е изключително дейно.
Следователно най-хубавата политика е да започнете с предните стъкла и прозорците, по-късно да се заемете с фаровете и светлините,  после с бронята. Накрая колелата и калниците. Естествено, разумният ход е да почиствате от горната страна надолу.

Колата съхне естествено

След като сте измили колата си, е доста изкушаващо да я оставите да изсъхне естествено. В последна сметка свършихте сложната част и в този момент заслужавате отмора, нали? Погрешно. Ако оставите колата си да изсъхне естествено, рискувате да оставите след себе си останки от вода, сапун и всякаква останала мърсотия. Ако живеете в регион с по-твърда вода, това единствено по себе си може да остави петна. 

Оставянето на колата ви да изсъхне сама също може да повреди боята ви с течение на времето. Това се дължи на присъстващите във водата на минерали, които ще се отсрочват на избрани места, до момента в който се изпарява водата. Освен това усилва възможностите вода да проникне в пукнатини, където не трябва да се задържа.
Така че изсушаването на колата ви с забрадка, вместо да я оставите да изсъхне естествено, не е единствено въпрос на хармония – може да предотврати и съществени вреди.

Пропускане на вакса и гланциране

Последната и евентуално най-важна част от измиването на колата ви е нанасянето на вакса и по-късно полирането ѝ. Това защищава боята и я поддържа да наподобява лъскава за по-дълго време. Ваксата прибавя предпазен пласт върху вашата чиста багра. Това значи, че замърсяванията няма да стигат до нея. Това е един от продуктите, които постоянно би трябвало да имате в гаража си.

За да нанесете ваксата, първо се уверете, че колата ви е изцяло чиста на всички места извън. Също по този начин би трябвало да е изсушена усърдно на ръка, като се подсигурява, че няма останала вода или петна, които да останат в капан под ваксата. След това я нанесете върху цялата бояу преди да я полирате до последния сантиметър.Това освен ще направи колата ви да наподобява добре за по-дълго време, само че и се постанова да яя миете по-рядко.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР