Индия има амбициозен план да се превърне в „аптеката на

...
Индия има амбициозен план да се превърне в „аптеката на
Коментари Харесай

Индия иска да се превърне в световна аптека

Индия има упорит проект да се трансформира в „ аптеката на света “.

За задачата обаче втората най-голяма азиатска стопанска система ще би трябвало да понижи зависимостта си от Китай за импорт на първични материали, написа CNBC. Индия, която към този момент е третият по величина производител на медикаменти в света, може да се похвали с едни от най-ниските индустриални разноски. Около едно на всеки три хапчета, употребявани в Съединени американски щати и едно на всеки четири в Обединеното кралство, се създават в Индия. Въпреки това, индийският фармацевтичният бранш с оборот 42 милиарда $ е мощно подвластен от Китай за основни дейни фармацевтични съставки. Според формалните държавни данни, Индия внася към 68% от дейните фармацевтични съставки от Китай, защото това е по-евтин вид от производството им на вътрешния пазар. Друго без значение изследване, извършено през 2021 година, показва, че зависимостта от Китай за импорт на избрани животоспасяващи антибиотици е към 90%. Някои медикаменти, които са мощно подвластни от китайските снабдители, включват пеницилин, цефалоспорини и азитромицин. Тази обстановка обаче може скоро да стартира да се трансформира. По държавна стратегия, която започва преди две години, 35 дейни фармацевтични съставки се създават в 32 завода в Индия от март тази година. Очакванията са това произвеждане да понижи зависимостта от Китай с до 35% преди края на десетилетието. Схемата за стимулиране, обвързвана с производството, започва за първи път в средата на 2020 година, когато военното напрежение сред Индия и Китай внезапно ескалира. Програмата има за цел да подтиква фирмите във всички браншове да усилят локалното произвеждане с 520 милиарда $ до 2025 година

За фармацевтичния бранш държавното управление е заделило тласъци на стойност над 2 милиарда $ както за частни индийски компании, по този начин и за задгранични играчи. Целта е те да стартират да създават 53 дейни съставки, за които сега Индия разчита главно на Китай. Някои от най-големите фармацевтични компании в Индия, като Pharmaceutical Industries, Aurobindo Pharma, Dr. Reddy’s Laboratories, Lupin и Cipla, вземат участие в плана. Общо 34 продукта са утвърдени в първата фаза на схемата, като производството им е разпределено сред 49 производители Правителството се надява фармацевтичният бранш, който сега се прави оценка на към 42 милиарда $, да доближи 65 милиарда $ до 2024 година и сред 120 и 130 милиарда $ до 2030 година Индия се обрисува и като основен състезател в международните старания за битка с пандемията. Страната е доставила над 201 милиона дози от имунизациите против COVID-19 на към 100 страни в Югоизточна Азия, Южна Америка, Европа, Африка и Близкия изток. Индия изнася ваксини както посредством финансирани от държавното управление начинания, по този начин и посредством платформата Covax. Страната трябваше за малко да спре износа през април 2021 година, когато вътрешните случаи набъбнаха и се нуждаеше от повече ваксини вкъщи. Износът беше обновен през октомври същата година. Показателно е, че над 80% от антиретровирусните медикаменти, употребявани в международен мащаб за битка със СПИН, също се доставят от индийски фармацевтични компании.

Любопитното е, че Индия не всеки път е била толкоз подвластна от Китай за главните съставки за своите медикаменти. През 1991 година страната внася единствено 1% от дейните фармацевтични съставки от Китай, съгласно консултантската компания PWC.
Ситуацията се трансформира, когато Китай стартира да усилва фармацевтичното си произвеждане през 90-те години на предишния век и да влага в инфраструктура, пречиствателни станции за отпадни води, субсидирана електрическа енергия и вода. В резултат на това индустриалните разноски в Китай внезапно се намаляват и локалните производители изтласкват от пазара индийските компании. Според анализаторите, ще мине „ дълго време “, преди локалното произвеждане в Индия да стане задоволително огромно, с цел да задоволи търсенето на индийските фармацевтични производители. Дотогава страната ще продължи да внася огромна част от дейните съставни елементи от Китай. Целта на държавното управление за намаляването на тази взаимозависимост обаче има освен стопански, а и геополитически съображения. Политиката на Индия е в унисон с опитите на доста други страни да диверсифицират веригите за доставки надалеч от Китай. Освен дейни фармацевтични съставки, Индия внася от Китай и здравно съоръжение на стойност 1.5 милиарда $ годишно. За да обезпечи тези технологии от вътрешния пазар, страната ще се нуждае от още повече време и вложения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР