Имената на различните режими на хранене звучат объркващо. Още по-объркващо

...
Имената на различните режими на хранене звучат объркващо. Още по-объркващо
Коментари Харесай

Разликата между различните диети: Вегетарианство, веганство или пескетарианство?

Имената на другите режими на хранене звучат объркващо. Още по-объркващо звучи и някой да ви каже, че се храни на растителна основа, само че яде и месо. Или пък че е вегетаранец, само че яде риба. Или че е веган, само че знаете, че яде яйца или сирене.

През годините всички тези режими станаха изключително известни, тъй като се повдигна въпроса за хуманното отношение към животните.

Знаете ли обаче каква е разликата сред всички известни диети – какво е веганството, какво е вегетарианството, какво е храненето на растителна основа и какво е пескетарианството? Вероятно към този момент се объркахте.

Нека стартираме с пескетарианството. Смята се, че това е един от най-здравословните способи на хранене. На процедура той съставлява средиземноморска диета – употребяват се плодове и зеленчуци, не се яде месо, само че пък се яде риба.

Ползите от тази диета – успявате да покриете потребностите си от витамин В, омега-3 мастни киселини и протеини. Тази диета оказва помощ и в битката с холестерола, високото кръвно налягане, защищава от сърдечни проблеми.

Вегетарианство евентуално знаете какво е. Ако въпреки всичко сте пропуснали нашумяването му – в него се изключват всички типове месо, в това число и риба. Самото вегетарианство има няколко разделения – ововегетарианство, при което се ядат яйца, само че не и млечни продукти; лактовегетарианство, при което се ядат млечни артикули, само че не и яйца.

 вегетарианска диета

В класическия си тип обаче, при вегетарианството са разрешени и млечните артикули, и яйцата. Това е една релативно рационална диета, тъй като с помощта на тях си набавяте протеини, витамини и мастни киселини.

Храненето на растителна основа е малко по-сложно. На процедура при него няма нищо неразрешено. Избягват се месото, яйцата и млечните артикули. Набляга се на неналичието на термична обработка или пък минимална такава.

Най-рестриктивно е веганството. При него са изключени всички скотски артикули – и риба, и месо, и млечни, и яйца. Това значи, че спазващите тази диета ядат плодове, зеленчуци, ядки, варива и житни култури.

В някои случаи веганството стига до крайни форми – да вземем за пример, не разрешава се потреблението на мед, тъй като той се създава от пчели.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР