Има сериозни разрушения на пътната и железопътна инфраструктурата в района

...
Има сериозни разрушения на пътната и железопътна инфраструктурата в района
Коментари Харесай

Правят оглед на щетите от пороите в свищовско

Има съществени опустошения на пътната и железопътна инфраструктурата в региона на Свищов, в резултат на дъждовете и градушките, съобщи на брифинг в града министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„ По линия на Министерство на вътрешните работи и пожарната още от през вчерашния ден сме по отношение на кмета на Свищов и работим взаимно. Към момента няма потърпевши хора, само че има съществени опустошения на пътната инфраструктура – пътна и железопътна “, съобщи Маринов. Той изясни, че следва да бъде изработен обход на мястото, което е потърпевшо от градушките и мощните дъждове.

„ Задвижена е процедурата по оформяне на нужните документи и преписки, с цел да може на идващото съвещание на комисията по бедствия и повреди от фонда, който е очакван за възобновяване, да възстановим оптимално бързо инфраструктурата “, изясни той. Маринов акцентира, че все още се почистват затинените места. „ Така че в случай че се изсипе различен дъжд, да могат водите да се оттичат и да няма други нарушавания на инфраструктурата “, изясни той.

Започва оглед на засегнатите от поройния дъжд обитаеми места в община Свищов, съобщи от своя страна кметът на Свищов Генчо Генчев, представен от Агенция Фокус.

Най -засегнати са селата Драгомирово и Морава. Огледът ще разреши да се реши действително ситуацията към този миг, изясни кметът. На място в засегнатите региони са министърът на вътрешните работи Младен Маринов и Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите. На място е и основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, които вземат участие в огледа на засегнатата инфраструктура.

„ Най-важното е, че няма потърпевши хора. Има наводнени площи, наноси, тиня, кал, само че всички служби, които са ангажирани, работят цяла нощ и все още дейностите им не престават. Срещаме добра институционална поддръжка от всички държавни институции, мобилизацията е направена и в Община Свищов във връзка с потърпевшите обитаеми места. Щетите са поправими. Преди всичко човешкият живот е значим “, съобщи кметът.

Едно от най-засегнатите села е Морава, където има нанесени съществени вреди по инфраструктурата, а все още комисиите работят и по сигнали на жители. Друг екип е отпътувал рано тази заран към село Ореш, където има извлечена улица. Към село Вардим има наноси по пътната инфраструктура. „ Пътищата са проходими, само че водачите би трябвало да се преценяват със скоростта. Всичко е поправимо, въпросът е да запазим човешкия живот “, сподели още Генчо Генчев.

След огледа на вредите община Свищов ще приготви искане към Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР