Има практика на Конституционния съд, че когато между първо и

...
Има практика на Конституционния съд, че когато между първо и
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Парламентът да прегласува противоречивите си текстове в Изборния кодекс

Има процедура на Конституционния съд, че когато сред първо и второ четене в даден законопроект се одобряват спорни текстове, Народното събрание може да прегласува към този момент признати текстове. За това прикани от парламентарната естрада депутатът от “Демократична България " Надежда Йорданова по време на дебатите и гласуванията по измененията в Изборния кодекс. Тове предадоха от пресцентъра на " Демократична България ".

Тя даде за образец, че в гласуваните към този момент параграфи са въведени преброителни сектори и преброителни комисии, без по тях да е имало спор. След оформилата се след това полемика може да се окаже, че тези нови междинни звена отпадат и тогава би трябвало да се трансформират към този момент признати текстове.

Йорданова отбрани предлагането на Демократична България да се вкарат преброителни центрове, където да се брои вотът от секционните изборни комисии. По думите ѝ, това се прави не тъй като членовете на секционните изборни комисии (СИК) са необучени или необразовани, нито тъй като партиите злоупотребяват. “Да, има и злоупотреби, само че да приемем, че в по-голямата си част комисиите са добросъвестни. Многото неточности при ръчното преброяване се дължат най-вече на отмалялост - членовете на СИК работят повече от 14 часа в изборния ден ", сподели Йорданова.

Юристът изясни, че общинските и районните изборни комисии (ОИК и РИК) не могат да свършат това, което вършат преброителните центрове, тъй като секционните комисии, където се подава вотът, са доста. ОИК и РИК обаче остават с функционалностите си на надзор по правомерност, а и таман те отново ще вкарват всички резултати от преброителните центрове. Ще има видеонаблюдение с видеозапис при преброяването, както и в края на изборния ден при отварянето на урните в секционните комисии. А членовете на преброителните центрове ще се назначават съгласно партийното посланичество, както всички комисии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР