Има неща, които не се казват на работното място. Тези

...
Има неща, които не се казват на работното място. Тези
Коментари Харесай

11 неща, които умните хора никога не казват … особено в офиса

Има неща, които не се споделят на работното място. Тези изречения имат специфична мощ: носят способността да те накарат да изглеждаш зле, даже думите да са правилни. По-лошо е, че един път изречени, няма връщане обратно. В случая приказваме за фразите, които те вършат да изглеждаш незапознат, нерешителен, което в действителност нанася огромните вреди. Няма значение какъв гений имаш, какво си постигнал, има изречения, които незабавно трансформират метода, по който хората гледат на теб и може да те слагат за дълго (ако не завинаги) в неприятна светлина. Тези изречения са толкоз натоварени с отрицателни затруднения, че безусловно унищожават кариери. Чували ли сте скоро някой в офиса да споделя:

  1. Не е почтено.

Всеки знае, че животът е непочтен. Ако кажеш обаче това, излиза, че очакваш животът да е почтен, което те прави да изглеждаш неузрял и доверчив. Ако не искаш да е по този начин, би трябвало да се придържаш към обстоятелствата и да останеш градивен. Например можеш да кажеш на шефа си: „ Видях, че дадохте на Петър плана, на който се надявах. Бихте ли ми споделили, за какво взехте това решение? Искам да знам, за какво аз не съм добър вид, с цел да мога да работя и да усъвършенствам тези си умения. “

  1. Винаги се е предписание по този метод

Технологичните промени се случват толкоз бързо, че даже развой на шест месеца може да остарее. Ако кажеш, че постоянно нещо се е предписание по този метод, освен звучиш като устойчив към смяната лентяй, само че шефът ти ще се зачуди, за какво до момента ти персонално не си пробвал да промениш нещо.

  1. Няма проблем

Когато някой те помоли да направиш нещо или пък ти благодари за нещо, което си направил и ти отговориш „ няма проблем “, това значи, че настояването ( молбата ) е трябвало да бъде проблем. Това кара хората да се замислят съществено, преди да се извърнат към теб. Вместо това би трябвало да им покажеш, че си благополучен да си свършиш работата. Можеш да кажеш нещо от сорта на „ беше наслаждение за мен “ или „ на драго сърце ще се погрижа “ – това са дребни езикови разлики, само че с огромен резултат върху хората.

  1. Мисля си …. / Това може да е глупава концепция …/Ще задам малоумен въпрос. “

Тези пасивни изречения мигновено нанасят щета върху престижа ти и доверието към теб. Дори да последва доста добра концепция от твоя страна, другите допускат, че ти липсва убеденост, което води до загуба на доверие. Не бъди самичък най-големия си критик. Ако не си убеден в това, което казваш и другите няма да са. Ако не знаеш нещо, просто кажи: „ В момента нямам информация, само че ще схвана и ще ви кажа. “

  1. Това ще отнеме единствено минутка

Ако кажеш, че нещо лишава единствено минута, подценяваш уменията си и оставяш близките с усещането, че претупваш дилемите. Освен в случай че безусловно нямаш желанието да завършиш задачата за 60 секунди, можеш да кажеш, че това няма да отнеме доста време, само че не създавай усещането, че ще стане по-скоро от вероятното.

  1. Ще опитам

Думата „ пробвам се “ също основава чувство за липса на убеденост във опцията да изпълниш задачата. Вместо това контролирай качествата си – или приеми задачата или предложи опция, само че не казвай, че ще се опиташ, тъй като звучи като че ли няма да се опиташ доста старателно…

  1. Той е мързелив/некомпетентен/кретен

Не прави пренебрежителни мнения и неприятни оценки на сътрудниците. Ако си прав, по този начин или другояче всички го знаят, няма потребност да подчертаваш явни неща. Ако не си прав обаче, ти си този, който е глупак.

Винаги ще има груби или некомпетентни простаци на всяко работно място и евентуално всички знаят кои са те. Ако не можеш да ги подобриш или нямаш властта да ги уволниш, няма смисъл да повдигаш въпроса за тяхната несръчност. Иначе наподобява като безпомощно изпитание ти самият да изглеждаш по-добре в очите на близките. Това рано или късно ще се обърне против теб.

  1. Това не е моя работа

Това постоянно саркастично подхвърляне те кара да изглеждаш по този начин, като че ли си подготвен да вършиш единствено абсолютния най-малко, колкото заплатата да продължава да идва, което не е изключително хубаво, в случай че искаш да си спокоен за работата си. Ако шефът ти изиска нещо от теб, което е неуместно за позицията ти, най-хубавото решение е да го направиш незабавно. След това поискай среща с шефа и обсъдете ролята ти в компанията и дали „ служебната ти характерност “ не се нуждае от обновяване. Това дава опция да постигнете съгласие по въпросите какво би трябвало и какво не би трябвало да правиш в дълготраен проект.

  1. Не е моя виновността

Никога не е добра концепция да хвърляш виновността върху някого, би трябвало да бъдеш виновен. Дори да имаш напълно дребна роля в нещо, което се е объркало, имай си я. Ако ли пък не, то дай обективно и независимо пояснение на това, което е станало. Придържай се към обстоятелствата и остави на шефа и на сътрудниците си опцията сами да си създадат заключението кой е отговорен. Моментът, в който почваш да сочиш някого с пръст е моментът, в който другите стартират да гледат на теб като на човек, който не заслужава доверие. Това прави хората нервни. Някои ще стартират да заобикалят да работят с теб, други ще решат да нападат първи и ще те обвинят, когато нещо още веднъж се обърка.

  1. Не мога

„ Не мога “ е брат близнак на „ не е моя виновността “. Хората не обичат да чуват „ не мога “, тъй като си мислят, че значи „ не желая “. Казвайки „ не мога “ допуска, че не сте подготвени да положите нужните старания, с цел да бъде свършена съответната работа.

Ако в действителност не можете да извършите нещо, заради неналичието на подобаващи умения, би трябвало да предложите различно решение. Вместо да обяснявате какво не можете, кажете тъкмо какво можете да извършите. Например вместо да кажете, че не можете да останете до късно довечера, кажете, че можете да дойдете доста рано на следващия ден. Или пък в случай че вместо да казвате че не можете да се справите с тези цифри, кажете, че не разбирате и попитайте има ли някой, който да ви покаже, тъй че да се справите сами другия път.

  1. Мразя тази работа

Последното нещо, което някой би желал да чуе на работното си място е недоволствата на различен, че ненавижда работата си. Това ти слага етикет на отрицателен човек, който скапва дисциплината на групата. Шефовете доста бързо хващат, кой е податлив да споделя „ не “, тези които провалят морала на останалите и са наясно, че има запалянковци, очакващи своя миг

В последна сметка

Елиминирането на тези изречения от речника ви носи дивиденти. Те имат неприятния табиет да се промъкват в устата ви, тъй че ще би трябвало да положите старания да ги изхвърлите оттова и да постигнете навика да не ги употребявате.

За създателя на тази публикация: доктор Травис Брадбъри е съавтор на бестселъра „ Емоционална просветеност 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, водещ международен снабдител на проби за прочувствена просветеност, сътрудник на 75% от фирмите във Fortune 500.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР