Има научни данни, че честите прозявки вечер са еволюционно наложено

...
Има научни данни, че честите прозявки вечер са еволюционно наложено
Коментари Харесай

Комфорт в спалнята – защо спим по-добре на студено?


Има научни данни, че честите прозявки вечер са еволюционно наложено средство, което мозъкът употребява, за да се охлади преди сън . Според учените охлаждането на мозъка улеснява заспиването и поддържането на съня. Не е инцидентен и фактът, че когато се събудим снощи, доста по-лесно ни е да заспим още веднъж, в случай че обърнем или завъртим възглавницата и поставим морно чело върхо по-студената й страна.

Всичко това потвърждава, че мозъкът обича по-хладната конюнктура, което повдига въпроса за това какъв брой топла би трябвало да бъде спалнята, с цел да ни е удобно снощи и да спим по-добре .

Лекото намаление на телесната температура вечер е натурален механизъм, предшестващ и улесняващ заспиването . Ако спалнята е по-прохладна, следва да заспиваме още по-лесно. И това е реалност. Важно е да се означи, че прохладна, не значи студена.

Научни изследвания, отчитащи въздействието на температурата в спалнята върху съня, откриват, че най-пълноценен е сънят, когато въздухът е загрят до 18-19ºС. Освен оптимално положителен резултат върху съня тези температури подкрепят и поддържането на метаболизма нощем, поддържайки горенето на калории и забавяйки отлагането на мазнини. И тук изниква въпросът за общия комфорт на тялото при тези малко по-ниски от целесъобразните температури в спалнята.

Според изследванията постигането на пълностоен

сън изисква да

се обезпечи макисмален комфорт на тялото . При посочените нагоре условия е значимо по-ниската температура в спалнята да не повлиява непосредствено на температурата на кожата. Това изисква тялото да е добре изолирано с постелята. Достатъчно е вдишваният въздух да е студен за комфорт на мозъка.Комфортът на тялото изисква то е да добре завито.

Свързани публикации.. Най-подценяваната причина за бодърствуване – синята светлина 0 Хомеопатично лекуване при проблеми със съня 1 Защо спането встрани е най-полезно за мозъка? 0

Това ще разреши на мозъка да насочи дейсността си напълно към поддържане на съня и да не се грижи за в допълнение стопляне на тялото и най-много крайниците.

Предпочитанията към температурата в спалнята , несъмнено, са самостоятелни. Всеки може да реши при какви условия спи най-добре. Важно е да се има поради, че точно несъответствуващата температура в спалнята и най-много когато тя е прекомерно топла, е измежду най-честите и подценявани аргументи за проблеми със съня.

За спокоен сън дръжте ръцете и краката топли, а мозъкът – студен. Всеки би трябвало да откри салдото за себе си.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР