Има много страни в сферата на здравеопазването, заинтересовани от пролуките

...
Има много страни в сферата на здравеопазването, заинтересовани от пролуките
Коментари Харесай

Експерт: Има много заинтересовани страни от пролуките в здравното законодателство |

Има доста страни в областта на опазването на здравето, заинтригувани от пролуките в законодателството, само че не може да се приказва за здравна олигархия. Заинтересованите са основали и развили тази система след 2000 година и нямат интерес да я трансформират. Новото потомство медици желае смяна, само че когато тя не се случва, бяга в чужбина.

Така здравният икономист Аркади Шарков разяснява по Нова телевизия  през последната седмица.

Според него изходът е да има мощна политическа воля за промени, само че решението е мъчно, тъй като изисква непопулярни ограничения. Той посочи, че най-голямо е доплащането при медикаментите, а в лечебните заведения е прикрито и доста постоянно се случва пациентът да научава в последния миг, че би трябвало да доплати, с цел да бъде опериран да вземем за пример.

Според доцент Спас Спасков, някогашен шеф на " Пирогов " действително доплащането не е чак толкоз огромно спрямо истинската цена на лекуването. Той акцентира, че има потребност от рекалкулация на цените на клиничните пътеки, като част от тях могат да преминат в извънболничната помощ.

По думите му в са се сблъскали два възгледа – единият е строгият правов ред, а другият е проявата на човечност, която води до нарушение на избран законов ред.

" Лекарите са склонни да нарушават правила в полза на пациента, само че когато става дума за доста хора, спазването на правовия ред е доста по-важно ", посочи Спасков и добави, че ненапълно за това състояние са съдействали и механизмите на установяване на клиничните пътеки, които прекомерно постоянно се разминават с действителната стойност на лекуване.

Конфликтът в най-голямата незабавна болница у нас избухна откакто и изиска да и бъдат върнати над 1 млн. лева Здравния министър заяви, че

Изявлението му, по този начин и от страна на уволнения ѝ шеф проф. Асен Балтов, който съобщи, че и непринудено е отказал да постъпи в болничното заведение, с цел да му бъдат направени проучвания. че подписите са достоверни и че министърът е чекирал персоналната си карта на регистратурата.

Днес митингите на работещите в " Пирогов " не престават, още веднъж беше блокирано кръстовището пред лечебното заведение. Те упорстват да се вкара клинична пътеки за лекуване на постковид затруднения. Другите им две претенции са за незабавна оставка на здравния министър Стойчо Кацаров и на шефа на НЗОК Петков Салчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР