Клиниката по детска клинична хематология и онкология на Университетска многопрофилна

...
Клиниката по детска клинична хематология и онкология на Университетска многопрофилна
Коментари Харесай

Нова костномозъчна трансплантация подготвят в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Клиниката по детска клинична хематология и онкология на Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ приготвя нова костномозъчна трансплантация, оповестиха от лечебното заведение.

Тя още веднъж ще бъде автоложна. При нея пациентът получава лични стволови кафези, които се обработват по избран метод и по-късно се връщат назад в тялото. 

Става въпрос за момченце на 5 година от Ихтиман, с невробластом (коремен тумор). Малкият пациент през днешния ден беше признат в клиниката за подробни проучвания и започване на високодозова химиотерапия, която предшества самата трансплантация. Ако всичко се развива обикновено, преливането назад на характерните кръвни кафези ще се извърши към края на месеца, показват от болничното заведение.

Костномозъчните трансплантации се правят на няколко стадия. В първия, който към този момент е минал сполучливо, от болното дете се събират лични кафези, които се „ образоват “ по избран метод и по-късно се замразяват. Целта им е, откакто бъдат върнати в кръвообращението, те да заместят „ болните “ кафези. Преди това, благодарение на високодозовата химиотерапия, ракът се унищожава и се основават условия за действие на новите кафези, прецизират от лечебното заведение.

От клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ разясняват, че има събран материал за още две костномозъчни трансплантации, които също следва да бъдат осъществени.

„ Надяваме се през есента да можем да създадем и алогенна трансплантация, която е по-сложна и изисква по-продължителна подготовка. Има дете, което се нуждае от нея, и имам вяра, че ще успеем да му помогнем тук, в България “, оптимист е доцент доктор Боряна Аврамова, която преди няколко месеца оглави Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Доц. Аврамова обръща внимание, че екипът, който реализира трансплантациите, към момента не е изцяло окомплектован. Клиниката има потребност от още няколко медицински сестри, които имат значима роля в този развой.

От Клиниката по детска клинична хематология и онкология оповестяват, че първото дете, което беше подложено на костномозъчна трансплантация след подновяването на тази активност в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, се усеща добре. Контролните прегледи демонстрират, че интервенцията е минала сполучливо и лекарите са оптимисти за възобновяване му от болестта, прибавят от болничното заведение.                   
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР