Има много проблеми с актуализацията на бюджета и един вот

...
Има много проблеми с актуализацията на бюджета и един вот
Коментари Харесай

Вулджев: Предстои или замразяване на разходите, или вдигане на данъците

Има доста проблеми с актуализацията на бюджета и един избор на съмнение, обвързван с бюджета и фискалната политика, не е неоснователен, въпреки това да е по-скоро мотив, а не същинската причина за вота. Това мнение изрази пред БНР икономистът Георги Вулджев.
Фискалната политика продължава да се движи в безусловно неверна посока в сегашния стопански подтекст у нас, счита икономистът. По думите му не може при рекордно висока инфлация от 1998 година насам и рекордно ниска безработица за последните 30 години страната да продължава да уголемява нападателно своите разноски и да поддържа доста бездънен бюджетен недостиг.

" По този метод тя задълбава в допълнение инфлационните трендове. Фискалната политика способства за тази инфлация. Трябва да се прави противоположното – да се редуцират разноски и да се смалява дефицитът. "

Според икономиста се поличава нонсенс в рецензиите на опозицията, тъй като тя хем подлага на критика разточителността в разноските, хем предлага " още по-голямо нарастване на разноските за пенсии ".
Липсата на тригодишна рамка при актуализация на бюджета не е нещо съдбовно, посочи Георги Вулджев.

Той откроява измежду най-големите краткосрочни опасности инфлацията, а в средносрочен проект – криза в Европейски Съюз от идната година.

Вулджев предвижда, че действителният стопански напредък у нас може да падне даже под 2% и изрази песимизъм, че заложените от държавното управление 2,9% няма да се осъществят. " От чисто политически презумпции партиите виждат като неотложно да вдигнат пенсии и сходни разноски, тъй като веднага може да има избори. "

При задълбочаване на рецесията е доста евентуално да се наложи или заледяване на растежа на разноските, в това число на тези за пенсии, или повдигане на налози, акцентира Георги Вулджев в предаването " Хоризонт до обед ".
Във връзка с парите за общините, които липсват в актуализацията на бюджета, икономистът предизвести, че " някои общини могат да стартират да изнемогват ".

" В условия на рецесия общините няма от кое място да ги намерят, да ги " измагьосат " тези пари и разчитат на прехвърляния от държавното управление. Това до доста огромна степен е политически проблем. Откакто пристигна новата власт на смяната, локални избори не е имало. Не съм сигурен те по чисто политически съображения какъв брой са склонни да бъдат великодушни по отношение на общини, които се ръководят от опозицията. Това е доста значителен фактор. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР