Има ли Рай, няма ли? За вярващите християни отговорът е

...
Има ли Рай, няма ли? За вярващите християни отговорът е
Коментари Харесай

Има ли Рай, няма ли?!

Има ли Рай, няма ли? За вярващите християни отговорът е безапелационен позитивен, само че за английския физик Стивън Хокинг е тъкмо противоположното - вярата в Рая била просто хубава приказка за плашещите се от тъмното, счита той.

С това си изказване ученията за следващ път затвърди своята позиция, отхвърляща религиите и се разгласи против вярата, че Бог е основател на Вселената.

Хокинг даде обстойно изявление за английския вестник " Гардиън ", в което признава, че до някаква степен възгледите му са повлияни от личната му битка с неврологичното заболяване. Заради него физикът е прикрепен на инвалидна количка от юношеската си възраст, защото страда от амиотрофична латерална склероза. Тя се характеризираща се с прогресивна недъгавост на моторните неврони - кафези в гръбначния и основния мозък, което води до парализа и гибел.

" Вече 49 години пребивавам с вероятността от преждевременна гибел. Не се опасявам от нея, само че и не бързам да умра. Има толкоз неща, които би трябвало да свърша преди този момент ", съобщи 69-годишният академик.

" За мен мозъкът е просто компютър. Той стопира да работи, когато частите му се повредят. Няма Рай или живот след гибелта за развалените компютри - това е приказка за хора, които се опасяват от тъмното ", добавя английският гении.

Борбата с нелечимото заболяване и неизбежният съдбовен край насочили младия академик към творчеството на Вагнер. Но в последна сметка страданието го предиздвикало доста повече да цени живота, без значение от мрачните вероятности.

Главните ползи на Хокинг са свързани в космологията. Преди време той посъветва човечеството да заобикаля всевъзможен контакт с извънземни форми на живот, защото могат да бъдат рискови.

" Извънземният живот съвсем несъмнено съществува в други елементи на Вселената, освен на планети, само че евентуално в центъра на звезди, и даже в междупланетното пространство. Вселената има 100 милиарда галактики, всяка със стотици милиони звезди. В подобен голям свят Земята едва ли е единственото място, където е еволюирал живот ", счита физикът.

" Истинското предизвикателство е да бъде несъмнено по какъв начин наподобяват извънземните. Вероятно множеството от тях са като микроби или елементарни организми - такива форми на живот са доминирали на Земята през по-голямата част от историята й. Някои от извънземните форми на живот обаче може да са интелигентни и да са опасност за човечеството ", предизвестява 69-годишният академик.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР