Има ли либерални и консервативни физиономии? Чертите като политически компас

...
Има ли либерални и консервативни физиономии? Чертите като политически компас
Коментари Харесай

Покажи ми лицето си, за да ти кажа как ще гласуваш

Има ли демократични и консервативни физиономии? Чертите като политически компас
Светът ще бъде залят от избори тази година, а няколко скорошни изследвания сложиха връхлитащата електорална екстраваганца под изключително забавен ъгъл. Изследователи от университета в Станфорд обвързаха политическите възгледи с лицевите характерности и откриха, че хората с по-широки и мощни челюсти гласоподават за десни и консервативни партии, а тези с по-тънки лица и детски черти избират левите и демократични идеологии. Според същото изследване компютърни модели към този момент са в положение да предскажат политическите настройки на хора с изключителна акуратност, единствено след бързо сканиране на техните физиономии - този извод, несъмнено, въодушеви голям брой тревожно-футуристични заключения за идващата AI тирания, в която никой няма да може да избяга от всевиждащите и всепознаващи благоприятни условия на негово цифрово величество Алгоритъмът.

А преди време друго изследване в Съединени американски щати сподели, че някои гласуващи за демократичната Демократическа партия мъже минават към консервативните Републиканци след банкет на стероидния хормон тестостерон. И двете съвременни проучвания обвързват политическите пристрастия с биологичните характерности и постановат извода, че по-силните и мускулести мъже, които упражняват с тежести гласоподават за десни партии, а по-слабите - за леви.

Така науката се вписа в meme-културата на физическо-политически постове, колажи и смешки, станала вайръл изключително в мъжките среди онлайн и най-много измежду актуалните ценители на фитнеса, аленото месо, историческите обстоятелства за Втората международна война, Римската империя и други любопитни ползи, които като цяло медиите свързват с възхода на консервативните полезности измежду младите мъже. В същото време социолози мерят напредък на демократичните възгледи измежду младите дами. С други думи половият диморфизъм получава трагична политическа багра в годината на най-масови международни избори. Ще бъде забавно.

Що се отнася до упоменатата мъжка meme-култура, един от детайлите в нея е почитането на древногръцкия блян за здрав дух в крепко тяло, а към това се прибавя и зрелищно завръщане на култа към квадратната челюст. От превъзходните древноримски скулптури, през първите комиксови репрезентации на Супермен и Батман, до пост-модерната мета личност на по този начин наречения GigaChad - внушителната мъжка долна част на лицето е естетически блян на милиони младежи, грамотни в региона на интернет жаргона. Не е инцидентно, че част от тях прибягват до банкет на стероиди и хормон на растежа, който с изключение на мускулната маса постоянно може да промени и структурата на лицето и да даде мечаните мачо пропорции. Този фетиш бе изключително мощен и през 80-те и 90-те, когато някои от най-големите звезди бяха екшън аполони като могъщите притежатели на квадратни челюсти Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Ван Дам, Долф Лундгрен и доста други.
 Снимка: Getty Images
Точно те са и измежду дребното консервативни шоубизнес звезди, гласуващи за десни партии. Случайност!

Силната брадичка и изпъкналите черти оформят мускулест мачистки архетип и знак на авторитет, заплашителност и устойчивост. А в този момент квадратната челюст се трансформира и в политически инструмент. В Интернет е цялостно с смешки и съпоставения на разнообразни мъже - тези с малко или никаква мускулатура, слаба скелетна конструкция, тънки и меки лицеви черти са припознати като пасивни и прогресивни гласоподаватели на левите партии. За консервативните онлайн среди сходни персонажи крепят модерния демократичен режим в Западната цивилизация, с неговите залитания в посока феминизъм, ЛГБТ и непрекъснато търсене на малцинства, които да бъдат представяни като следващите жертви на " токсичния бял патриархат ".

В същото време мъжете с внушителна физика и груби геометрични лица са се трансформирали в насочни точки за новия десен консерватизъм и по този начин наречените сили на реакцията.

Мейнстрийм медиите също не оказват помощ доста за обезвреждане на тези другояче осъждани от тях физическо-политически разломи и диференциации със своята офанзива на фитнес културата. Множество публикации в демократични издания предизвестяват, че повдигането на тежести ще ви трансформира в " крайнодесни ксенофоби ", а някои публицисти даже употребяват термини като " фитнес фашизъм ".

Да се върнем и към изследването на откривателите в Станфорд. Техният комютърен модел е съумял да познае политическата ориентировка на 3,401 участници от Англия, Съединени американски щати и Канада. За задачата на изследването всички са били без отличителни облекла, аксесоари, обеци, с обръснати лица и коса, еднообразно прибрана обратно. Били са ориентирани да имат идентични изражения за оптимално отбягване на странични фактори в определянето на политическите пристрастия. И логаритъмът отново е познал кои са десни и кои леви единствено по чистата конструкция на лицата. Човешки оценители също са постигнали подобен резултат и с акуратност са определили политическите настройки на участниците.



 

Част от учените в екипа предизвестяват, че откритията им демонстрират по какъв начин всеобщото събиране на биометрични данни посредством сървейланс технологии е даже по-опасно за човешката независимост, в сравнение с са могли да допускат.

Представете си по какъв начин минавате следващото сканиране или охранителна камера и единствено по структурата на лицето ви към този момент знаят по какъв начин гласувате и какви са вашите ползи. " Бъдещето е тук, старче! ", както гласеше една занимателна имитация. Трябва да посрещнем софтуерните провокации с високо вдигната брадичка. Независимо дали е квадратна или не.

Владислав Апостолов,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР