Има живот под ледовете на Антарктида, неочаквато откриха учени от

...
Има живот под ледовете на Антарктида, неочаквато откриха учени от
Коментари Харесай

Под ледовете на Антарктида има живот

Има живот под ледовете на Антарктида, неочаквато откриха учени от НАСА, до момента в който изследваха пластовете ледена обвивка.

Те откриха живо създание на близо 200 метра надолу в леда. Става въпрос на отдалечен родственик на скаридите, наименуван Lyssianasid amphipod. Екземплярът е с размер към 8 сантиметра. На цвят той е розово-оранжевикав.

Екипът на НАСА вкарал камера през дебелата ледена завивка до морските дълбини. Там е място, на което господства цялостна мрачевина. На към 190 метра от повърхността камерата засякла ракообразното създание.

Откритието разрушава всички хипотези по отношение на средата, в която може да съществува живот.

" Започнахме работа с концепцията, че няма да открием нищо. Но това малко творение озари полярния ни ден. сивия ни полярен ден ", признава Боб Биндшадлър от изследователския екип.

Учените имат пояснение за откритието си в арктическите води. Те споделят, че към Антарктида океанът търпи комплицирана циркулация, с помощта на която до континента доближават по-топли и богати на хранителни субстанции води. Именно по този метод е допустимо да се поддържа живот в студените и тъмни води под ледената шапка.

" Откритието бе огромна изненада за нас. Мислехме, че просто ще изследваме дълбоката дупка в тъмната и студена вода, и не сме очаквали, че ще забележим някакъв живот ", добавя още Биндшадлър.2

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР