„Има добро, има зло; няма нищо по средата“, заявява Еркюл

...
„Има добро, има зло; няма нищо по средата“, заявява Еркюл
Коментари Харесай

„Ориент Експрес“ – трудно пътуване с успешен край

„ Има положително, има зло; няма нищо по средата “, декларира Еркюл Поаро, изигран от Кенет Брана в най-актуалния филм по киносалоните сега, следващата акомодация на романа на Агата Кристи „ Убийство в Ориент Експрес “.

Вижте по какъв начин наподобява „ Ориент Експрес “ във видеото горе.

Водещ претекст във кино лентата е последователното осъзнаване на гениалния детектив, че светът не съществува единствено в черно и бяло, че хората са отражение на безчет нюанси и че моралните присъди мъчно могат да бъдат безапелационни.

Няма по какъв начин да не признаем, че в случай че Поаро беше прав, светът щеше да е доста по-прост и животът на всички ни щеше да е доста по-лесен. Вземете за образец моята работа – в този момент просто щях да ви кажа дали „ Убийство в Ориент Експрес “ е напълно прекрасен, или напълно неприятен филм. За страдание, не мога.

„ Убийство в Ориент Експрес “, също като изкуството и също като човешкия живот по принцип, е изтъкан от несъгласия. Представянето на Кенет Брана в основната роля на Еркюл Поаро е превъзходен образец за едно такова несъгласие.
 " Убийство в Ориент експрес "
Ако за някого е вест, че Кенет Брана е типичен квалифициран артист с дълготраен опит и потвърдени качества, този някой не е гледал доста филми през последните 30-ина години. Британецът заковава прочувствените нюанси в превъплъщението, изразени като варираща интонация, мимики и език на тялото. В най-драматичните моменти от кино лентата, изключително в заключителните минути, той приковава вниманието на фена и не го отпуска за секунда.

През останалото време, за жалост, неговият Еркюл Поаро наподобява доста повече като подигравка, в сравнение с като действително съществувал човек. Нека оставим настрани неуместно и нереално изглеждащия мустак – да приемем, че към него мнозина са привикнали с гледането на филмовите откъси. Но за френския акцент на Брана, до момента в който приказва на британски, няма никакво опрощение.
 Кенет Брана Кенет Брана
Еркюл Поаро е белгиец и неведнъж се показва като подобен по време на кино лентата. Освен това детективът засвидетелства забележителни умения в връзката на немски и извънреден разсъдък. Иначе казано, Поаро не би трябвало да има компликации с непознатите езици – за какво тогава в ролята Брана звучи като контрольор Клузо от „ Розовата пантера “?!

Реален белгиец или французин не би вмъквал напълно елементарни и известни думи като „ Бонжур “ или „ Мон ами “ в връзката си на британски, до момента в който произнася по-дълги и комплицирани структури безпроблемно. Карикатурният резултат можеше да бъде съвсем нулиран, в случай че Брана просто говореше, както приказва в множеството си филми Жан Рено – или даже Жан-Клод Ван Дам, за Бога, който е ужасяващ артист, само че най-малко е действителен белгиец, който се пробва да приказва на британски през целия си живот!

Представянията на суперзвездния поддържащ състав варират, съвсем като спорните нюанси в ролята на Брана. Ако Джуди Денч наподобява неуместно в ролята на остаряла съветска принцеса и Дейзи Ридли инжектира прекалено много настойчив феминизъм от 21-ви век в ролята си на гувернантка от преди 100 години, то Уилям Дефо и Джони Деп са безпогрешни в осъществяванията си.
 Джони Деп Джони Деп
Подробности за персонажа на Дефо биха издали значими елементи от сюжета, само че за Деп умерено може да се каже, че инжектира в ролята си на параноичен разбойник много от опасността, която излъчваше като „ Уайти “ Бълджър в „ Черна работа “. Над тях евентуално застава само Мишел Пфайфър в амплоато на вдовица, която крие доста повече за себе си, в сравнение с демонстрира на близките. Обратите в нейния облик разрешават на актрисата, все по този начин ослепителна на възраст от 59 години, да покаже впечатляващ артистичен диапазон и прочувствени прояви.
 Мишел Пфайфър Мишел Пфайфър
Що се отнася до историческия дизайн на декорите, мащабите на действието и обилните костюми, съмнява ли се някой, че холивудска продукция, която включва имена като Джони Деп, Мишел Пфайфър и Пенелопе Крус, няма да се погрижи за достоверността на всички тези детайли? Филмът е хубав, гримиран, обгрижен и напудрен, съвсем като всичките си герои – фасадата му е безупречна, несъгласията се крият под нея.
 Пенелопе Крус Пенелопе Крус
Същото може да се каже и за режисурата на Кенет Брана – безупречното кадриране не предстои на рецензия, нито пък темпото на развиване на мистериозния сюжет. Дори за стандартите на 2017 година, когато нещо би трябвало да се случва на всеки 10 секунди, с цел да се задържи вниманието на височайшите гости на киносалона, филмът не натежава в нито един миг и съспенсът остава на равнище.

Именно за описаните в предходното изречение фенове „ Убийство в Ориент Експрес “ евентуално ще е изцяло задоволително развлечение в киносалона, стига да не чакат нещо динамично и избухливо в стила на Гай Ричи и неговите филми за Шерлок Холмс. За отколешните почитатели на Агата Кристи евентуално ще е по-приятно да си напомнят някои по-стари и обичани акомодации.

Четете още за кино:

Смразяващ, мощен и същински: „ Дивата река “ на Тейлър Шеридан

Харисън Форд - Маестрото в подем

„ Блейд Рънър 2049 “ - поляризиращият шедьовър на годината

„ Kingsman: Златният кръг “: Много пукотевица, малко попадения

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР