Икономисти прогнозират инфлацията да достигне близо 5% до края на

...
Икономисти прогнозират инфлацията да достигне близо 5% до края на
Коментари Харесай

Прогноза: 5% инфлация до края на годината

Икономисти предвиждат инфлацията да доближи близо 5% до края на годината, а цените на потребителските артикули да продължат да се усилват.

По думите на Браншови организации разноските за производството на самун са се нараснали съвсем двойно.

По данни на Националния статистически институт общият приход приблизително на човек от домакинство през второто тримесечие на тази година се е повишил с 11.6% по отношение на предходната.

Средният разход за този интервал се нараснал с 20.3%.

Според изчисленията на КНСБ в края на годината едно тричленно семейство ще би трябвало да има с най-малко 100 лв. повече приход. Така - минималната заплата би трябвало да нарасне до 764 лв..

„ Следва, че всеки един от тези двама от работещите родители в тричленното домакинство би трябвало да получава заплата най-малко 1010 лв. чисто заплащане “, споделя Виолета Иванова, заместник-директор на ИССИ при КНСБ.

По думите на специалисти развиването на пандемията ще е основно в определянето на бъдещите цени и разноски на потребителите.

„ Ако нямаме нова вълна на Коронавирус, тогава можем да разчитаме, че ще се успокоят цените и инфлацията “, изяснява икономистът Румен Гълъбинов.

„ Доколко този неуспех с имунизирането ще се отрази на по-малка дарба да се генерират нови приходи, това е основният въпрос “, предизвестява сътрудника му Георги Ганев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР