Икономиката на еврозоната надмина очакванията на много икономисти през първото

...
Икономиката на еврозоната надмина очакванията на много икономисти през първото
Коментари Харесай

Димитър Радев: Натрупваме цикличен риск

Икономиката на еврозоната надмина упованията на доста икономисти през първото тримесечие на годината. Все още следва, обаче, да забележим какви ще бъдат темпът и посоката на развиване на стопанската система през идващите месеци, като се регистрира продължаващото напрежение в международните търговски връзки и политическите събития в Европа. Последните данни може да се поясняват като симптом, че забавянето на икономическата интензивност в района може да е краткотрайно.
Фокусът обаче би трябвало да остане явен: стимулиране на продуктивността и конкурентоспособността, а фискалните политики би трябвало да са по-силно насочени към напредък.
Финансовият цикъл в еврозоната и отвън нея би трябвало да се преглежда като част от световния финансов цикъл, който въздейства на цените на активите и финансовата непоклатимост.
Ако преглеждаме България като образец, последните проучвания и съответните оценки на Българска народна банка за локалния финансов цикъл фактически демонстрират, че в този момент се намираме във възходящата фаза на струпване на повтаряем риск. Съответно взехме решение да активираме и по-късно повишихме равнището на нашия контрацикличен финансов буфер.
Трябва да ускорим процеса на действителна конвергенция. Предизвикателствата пред нас са структурни, а не фискални или парични. Предстои още работа и на институционалния фронт. Макар че институцията за ръководство на обществените финанси е образцова, в някои други институции са нужни основни усъвършенствания.
Кризата ни накара да преосмислим смисъла на финансовата непоклатимост като цел на политиката на централните банки.
 

* пред конференцията „ Настоящият световен и европейски финансов цикъл: къде сме сега и по какъв начин ще продължим напред ”, отдадена на 140-ата годишнина на Българска народна банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР