Икономиката на еврозоната, която тази година празнува своята 25-а годишнина,

...
Икономиката на еврозоната, която тази година празнува своята 25-а годишнина,
Коментари Харесай

Кристалина с предупреждение, към кого

Икономиката на еврозоната, която тази година чества своята 25-а годишнина, сподели една невероятна резистентност на фона на войната в Украйна и последвалите компликации най-много с доставките на природен газ, съобщи през днешния ден ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на конференция в Люксембург, отдадена на прегледа на стопанската система на валутния съюз от Фонда. Пресконференцията беше излъчена и онлайн, осведоми Българска телеграфна агенция.

Наблюдаваме, че сега еврозоната се намира в лека техническа криза, която МВФ чака да бъде преодоляна до края на година, тъй че Брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,8 на 100. През 2024 година този напредък се чака да бъде 1,4 на 100, като по-актуална прогноза ще бъде показана през идния месец, уточни още Георгиева.
-->
В момента обстановката може да се опише като " мъгла ", а тогава е значимо да слагаме единия крайник пред другия и да продължим да вървим.

Управляващият шеф на МВФ означи, че инфлацията в еврозоната е почнала да се отдръпва от своя пик, само че към момента е надалеч от поставените цели, като съгласно Фонда покачването на цените ще бъде под 2 на 100 чак през 2025 година Във връзка с това ЕЦБ би трябвало да продължи да стяга паричната политика и по-късно да задържи лихвените проценти на високо ниво толкоз дълго, колкото е належащо и до момента в който инфлацията покаже устойчиви признаци на стабилизиране.

Георгиева предизвести държавните управления на страните, употребяващи еврото, че би трябвало да консолидират фискалните политики, тъй че да спомогнат за ограничение на общото търсене. Не би трябвало да се прекалява и с държавните помощи, тъй като това би подложило на напън единния пазар - едно от най-големите достижения на Европейски Съюз. Тя прикани за по-ускорено основаване на правила за обединен финансов пазар в Общността.

По думите на Георгиева прогнозата за слаб напредък може да бъде усъвършенствана само посредством дейности за осъществяване на структурни промени. В този подтекст тя изрази задоволството си от дейностите на Европейския парламент, който тази седмица предприе дейности за контролиране на изкуствения разсъдък.

Друга промяна, на която Георгиева обърна внимание, е въвеждането на цифровото евро, откакто през вчерашния ден Европейска комисия разгласи, че работи върху план за регламентиране на безналичната единна валута.

Днес в Люксембург на съвещание се събират министрите на стопанската система и финансите на страните от Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР