Икономически подаръци за любими сектори, облечени като кризисни мерки или

...
Икономически подаръци за любими сектори, облечени като кризисни мерки или
Коментари Харесай

Държавата узря за счупения пазар на слънчоглед

Икономически дарове за обичани браншове, облечени като " спешни " ограничения или просто популизъм с патриотични детайли бяха честа процедура в годините на ръководство на ГЕРБ. Едрите зърнопроизводители са измежду най-редовните любимци - те заплашваха с митинг и блокади с трактори пред Народното събрание, а Борисов ставаше великодушен с изключителните помощи, обезщетенията и така нататък

За постоянно получаващите държавни реверанси, новото, подплатено с стопански причини, провокира потрес.

За незапознатите с бурята, зърнопроизводителите останаха с големи количества от остарялата годишна продукция, които не пожелаха да продадат поради спадналите междунаридни цени. Европа отвори след войната пазара си за украинска продукция и особено в България беше импортиран над 1 млн. тона на ниска цена слънчоглед. Със възбраната от април стартира изнудване на локалните производители на олио да купят на непазарна цена старите количества на българските производители, само че това няма по какъв начин да се случи. Сега Брюксел е на път да анулира възбраната и за първи път в страната има политическа воля България да се върне към пазарния бизнес.

Днес министър председател и финансов министър обясниха позицията с цифри. От тях се виждат ясно губещите и печелившите. От ограничаването за импорт на украинска продукция се подвигат цени за хранителната промишленост и за крайните консуматори, бюджетът губи доходи от налози, фабриките за олио пропущат експорт. В същия миг губещата и подготвена да стачкува страна - недоволните зърнопроизводители, годишно получават 2 милиарда лева дотации и евентуално могат да устоят година със загуби откакто миналата са отчели сумарна облага от 2.5 милиарда лева Освен това в бизнеса има и пазарен риск, който участниците би трябвало да си поемат.
Реклама
Към днешна дата макар острата реакция на зърнопроизводителите и опасността от огромни митинги, повдигането на мораториума най-вероятно ще бъде утвърдено в Народното събрание, където следва да бъде гласувано на следващия ден.
Сектор с 2.5 милиарда облаги
Финансовият министър и кабинетът опазиха решението с данни и цифри, до момента в който земеделският министър Кирил Вътев избра да резервира по-близка до фермерите позиция и разгласи, че не е бил известен за решението за повдигане на мораториума. Изначално той поддържа удължаването му.
Реклама
Забраната за импорт на украинско зърно все още е нанесла вреди на държавния бюджет в размер на 146 млн. лева от невнесено Данък добавена стойност. Ако тя продължи до края на годината, чакаме вреди от 40 млн. лева на месец, сподели Асен Василев.

" С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от доходи и накара народа да заплаща повече за брашно, самун, олио и фуражи, а оттова и по-високи цени на млечните и месните артикули, с цел да отбрани един бранш, който предходната година е генерирал облага от 2.5 милиарда лв. ", добави той и показа статистика за облагите на бранш " Зърнопроизводство ".

Според данните му приходите от произвеждане на зърнени култури предходната година са 9.976 милиарда лева, а заявената облага в бранша е 2.5 милиарда лева Те са по-високи от миналата година, когато са били надлежно 7.965 милиарда лева и 1.862 милиарда лева, а това значи растеж от над 25%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР