Темата за увеличението на цената на тока след 1 юли

...
Темата за увеличението на цената на тока след 1 юли
Коментари Харесай

Енергийният експерт Георги Касчиев: Ще се стигне до увеличение на цената на тока, всичко поскъпва

Темата за нарастването на цената на тока след 1 юли затихна към предизборната акция, само че казусът си остава. Това мнение изрази енергийният специалист проф. Георги Касчиев.

" Недостигът във Фонда е голям. До средата на годината би трябвало да доближи към 550 млн. лева и няма по какъв начин да се изплащат плануваните средства за " Марица Изток 1 ", за производителите на ВЕИ. Трябва се намерят пари за запълване на тази дупка ", разяснява той в " Денят ON AIR ".

Обмислят се ограничения да бъдат увеличени вноските от производители, само че по този начин мъчно биха се покрили изчезналите пари, проучва проф. Касчиев.

" Няма по какъв начин да не се стигне до известно увеличение на цената на тока. Всички разноски порастват. Поскъпват метали, артикули. Като всяка стока електрическата енергия е функционалност на доста други неща и е резонно да има повишаване. Доколкото си припомням, разчетите преди няколко месеца бяха с към стотинка и половина да нарастне нощната електрическа енергия ", уточни специалистът.

Според него служебното държавно управление би трябвало да реши въпроса, защото постоянните няма да се осмелят.

" Сега е времето ", акцентира гостът като предвижда " набъбване на сметките с към 5-10 лева "

Проф. Касчиев означи пред Bulgaria ON AIR понижението на електропроизводството през първото тримесечие на АЕЦ " Козлодуй ", надлежно на приходите и облагата.

" Основната причина е нещо, за което никой не приказва. Шести блок, откогато е пуснат в средата на ноември, не е достигал цялостната си мощ. Никой не споделя къде е повода - или са достигнали някой лимит на сигурност, или ги е боязън, че ще доближат лимит под сигурност, в случай че вдигнат на цялостна мощ ", изясни енергийният специалист. 

Ако съумеят да излязат на цялостна мощ, ще стане ясно дал всичко е наред, заключи проф. Касчиев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР