Икономическата цена от нападението на Русия срещу Украйна става напълно

...
Икономическата цена от нападението на Русия срещу Украйна става напълно
Коментари Харесай

Засегнатата от санкции Русия на ръба на дефолт по дълга си

Икономическата цена от нападението на Русия против Украйна става изцяло ясна през днешния ден, когато опустошеното от наказания държавно управление на Владимир Путин е на ръба на първи дефолт по интернационалния си дълг от Октомврийската гражданска война.

Москва би трябвало да направи заплащане от 117 млн. $ по две излъчвания облигации, деноминирани в долари, които пласира през 2013 година

Ограниченията, пред които страната е изправена по отношение на тези заплащания и изявленията от Кремъл, че може да заплати в рубли, предизвиквайки дефолт по този начин или другояче, значат, че даже опитни вложители гадаят какво би могло да се случи.

Един от тях дефинира обстановката като най-внимателно следеното заплащане по държавен дълг от дефолта на Гърция в разгара на дълговата рецесия в еврозоната. Други пък споделят, че изключителният „ гратисен интервал “, който дава на Русия още 30 дни, с цел да реализира заплащането, може да проточи сагата в допълнение.

"При дефолтите в никакъв случай не е ясно всичко и този случай не е изключение, " споделя пред Ройтерс портфейлният управител в Pictet Гуидо Чаморо.

"Има гратисен интервал, тъй че няма да знаем дали това е дефолт или не до 15 април, " споделя той, визирайки обстановка, ако не бъде осъществено заплащане. "Всичко може да се случи по време на гратисния интервал. "

Дефолтът по държавния дълг на Русия беше невъобразим до началото на нахлуването в Украйна, което Владимир Путин назовава "специална военна интервенция ".

Страната имаше близо 650 милиарда валутни запаси, висок кредитен рейтинг от организации, като S&P Global, Moody's и Fitch, и печелеше стотици милиони долари дневно от продажбата на нефт и природен газ, чиито цени нарастваха.

След това танковете влязоха в Украйна, а Съединени американски щати, Европа и техните западни съдружници дадоха отговор с невиждани наказания, замразявайки две трети от запасите на Русия, които се оказа, че се намират в чужбина.

"Мисля, че пазарът сега чака Русия да не реализира заплащанията по облигациите, " споделя Джеф Грилс, началник на отдела за разрастващите се пазари в Aegon Asset Management, допълвайки, че спорът е едно от дребното събития на разрастващ се пазар, което е способно да засегне световните пазари.

Това е по този начин, тъй като ролята на Русия на един от водещите производители на първични материали в света увеличи цените и инфлацията в международен мащаб. В същото време тя се трансформира в страна парий, която е осакатена от глобите и става очевидец на това по какъв начин стотици от най-големите международни компании я напущат.

Различни сюжети за дефолт

Що се отнася за държавните облигации на Русия, множеството от тях сега се търгуват на едвам 10%-20% от номиналната им стойност. Двете заплащания през днешния ден са първите от няколко идни, като страната би трябвало да заплати други 615 млн. $ до края на март, както и да направи първо погашение на главница на 4 април, което е на стойност 2 милиарда $.

Опитни вложители плануват три вероятни сюжета за развиване на обстановката.

При първия Москва заплаща дължимото в долари, което значи, че терзанията за дефолт на този стадий изчезват.

Големите съветски енергийни компании Газпром и Роснефт реализираха заплащания по свои интернационалните облигации в последните 10 дни, тъй че към момента има известна вяра, че това може да бъде направено, в случай че Москва счита, че е в неин интерес.

Втората опция е Москва да не заплати, с което ще стартира 30-дневният гратисен интервал и назад преброяване до дефолта.

Има и трета опция и тя е Русия да заплати в рубли, макар че правните условия по облигациите биха означавали, че това е еднакво на дефолт. Правилото за 30-дневен гратисен интервал към момента важи в този случай.

"Може би ще разберем през днешния ден (ако платят), а може би няма, " споделя Чаморо. Неговата компания не има такива облигации, само че разполага с други съветски облигации, а когато една страна изпадне в дефолт по някоя от излъчванията си облигации, това нормално води до „ крос-дефолт “.

"В обстановки като тази най-безопасно е да очакваш непредвиденото. Наистина нищо не може да бъде изключено ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР