Икономическата опасност от коронавируса е експоненциално по-голяма от рисковете за

...
Икономическата опасност от коронавируса е експоненциално по-голяма от рисковете за
Коментари Харесай

Коронавирусът ще фалира повече хора, отколкото ще убие

Икономическата заплаха от ковид е експоненциално по-голяма от рисковете за здравето на хората, написа Independent. Ако вирусът има капацитета да повлияе непосредствено на живота ви, то по-голяма е вероятността да останете без работа, в случай че работодателят ви бъде заставен да ви редуцира или бизнесът ви банкрутира в резултат на отрицателните стопански последствия от пандемията.

Само тази седмица бяха изтрити трилиони долари от финансовите пазари. И това ще е единствено началото, в случай че държавните управления не се намесят, написа изданието и даже предвижда, че дейностите на Доналд Тръмп по този въпрос може да му костват втори мандат. Опонентът Джо Байдън дефинира COVID-19 като уязвимост за настоящия президент и по едно и също време с това даде обещание „ устойчиво и успокояващо " ръководство в миг на потребност.

В международен мащаб COVID-19 е умъртвил 4 389 души. Без да се подценява черната статистика, изчисленията сочат, че икономическата парализа ще засегне милиони хора. Заразата, публично оповестена от през вчерашния ден за пандемия, към този момент докара до произшествия на фондовата борса, а дружно с петролна война сред Русия и Саудитска Арабия и заплахата от нова мигрантска рецесия поради напрежението в Сирия образуват съвършената стихия.

На ковид може да се огледа като на момента, в който нишките, държащи дружно световната стопанска система, се отлепват една от друга. Цената за това може да бъде платена от започващите и разрастващите се бизнеси, написа създателят.

Също толкоз значимо, колкото битката с вируса, е имунизирането на стопанските системи против настъпващата пандемия от суматоха. Човешкото страдалчество може да пристигна под формата на болест и гибел, само че и като неспособност за заплащане на сметки, загуба на работа или даже дом.

Битката на дребните компании е обвързвана с прекъснатите вериги за доставки, които ги оставят без артикули и съществени материали. Затварянето на фабриките в Китай докара до рекордно ниско равнище на показателя, мерещ индустриалната продукция. Китай е най-големият експортьор в света и е виновен за една трета от международното произвеждане, тъй че казусът на Китай е проблем на всички.

Всичко това повдига терзания, че държавните управления не престават да гледат на коронавирусната зараза само като на здравна рецесия, а не и като на икономическа. „ Време е икономистите да поемат щафетата от лекарите, преди същинската пандемия да се популяризира ", написа създателят.

Деветата по величина стопанска система в света - Италия, към този момент е изцяло блокирана и е мъчно човек да си показа, че тя няма да влезе в криза. Едва ли това няма да засегне цяла Европа и най-големия ѝ стопански сътрудник, Съединени американски щати. Невъзможно е всичко това да не докара до световен спад, в случай че държавните управления не се намесят по-бързо и по-строго, в сравнение с преди 12 години по време на последната финансова рецесия.

Този път залозите са по-големи, тъй като наподобява има координирани старания за стопански удари против доста западни страни и предупреждаване към тях от нападателните търговски политики, които Тръмп по този начин възторжено приема. Въпреки че Китай понесе главната икономическа и човешка цена на вируса, мнозина в Пекин ще видят лъч светлина в отслабването на американската стопанска система и отвличането на вниманието от комерсиалните войни на президента на Съединени американски щати.

Почти съвършено синхронизирана с ковид, избухна руско-саудитска петролна война. В кратковременен проект и Москва, и Рияд могат да си разрешат 30-процентовия спад за една нощ в цената на петрола. Но американският бизнес с шистов газ не може: по-скъпият развой на рандеман значи, че огромна част от петролния бранш в Съединени американски щати просто няма да съществува, в случай че цените на „ черното злато " останат на исторически ниски равнища. А това ще докара до прекъсване, загуба на работни места и може би даже рецесии на държавно равнище.

Президентът Тръмп прокара просрочени съкращения на налози върху заплатите и помощ за почасови служащи - ограничения, които целят да оказват помощ на работодателите и чиновниците да оцелеят. В Обединеното кралство пък през днешния ден бе разгласен „ Коронавирус бюджет ". Но всеки би трябвало да намерения по-мащабно, в случай че желае вярно да реши по какъв начин този нов фактор трансформира статуквото.

Става дума за повече от ковид, цени на петрола или даже световната стопанска система. Тук става въпрос за салдото на силите сред Изток и Запад. През последните 10 години епицентърът на това бе Сирия. След десетилетие на спорове по земя, наподобява, че се следи ескалация - от прокси война до стопански спор.

Появилите се суперсили Русия и Китай е удостоверение за неналичието на връзка на Америка в Сирия. И в този момент се пробват да циментират визията си за в действителност многополюсен свят. Вместо да разрешат на съдружника на Съединени американски щати Саудитска Арабия да управлява петролните пазари посредством картела ОПЕК, Русия и Китай желаят да прекроят световните пазари - и балансите на мощността - в своя изгода.

За да преживеят тези промени, Съединени американски щати, Англия и други ще би трябвало да защитят бъдещето на своите огромни и дребни предприятия и да търсят благоприятни условия да се възползват от новия стопански международен ред, а не да го отхвърлят. Пренебрегването на тези промени ще бъде още по-вредно от всяка грипна пандемия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР