И тази година сме свидетели на снизхождането на Благодатния огън

...
И тази година сме свидетели на снизхождането на Благодатния огън
Коментари Харесай

Хиляди православни миряни посрещнаха чудото на Благодатния огън в Йерусалим

И тази година сме очевидци на снизхождането на Благодатния огън в Йерусалим. Чудото събра хиляди поклонници от целия свят.

Огънят, който топли, само че не изгаря, беше измолен от йерусалимския патрирах Теофил Трети по метод, който е неизменен от 15-и век. В центъра на церемонията е Кувуклията или параклисът върху Гроба Господен.

Хиляди православни миряни и поклонници от целия свят извършиха Стария град на Йерусалим на Велика събота – денят преди Възкресение Христово и участваха в церемонията " Свети Спас ".

Церемонията се организира при засилени ограничения за сигурност и полицейско наличие, отбелязва Ройтерс. Тази година израелските органи на реда доста ограничиха достъпа до събитието, базирайки се на опасения за сигурността.

За разлика от преди, когато в църквата са се събирали до 10 000 поклонници, тази година вътре са позволени единствено 1 800 души, а на открито - 1 200. Допълнителни контролно-пропускателни пунктове в Стария град също лимитират достъпа до региона на църквата.

Гробът Господен се намира в сърцето на християнския квартал на Стария град в Източен Йерусалим.

Тържественият завършек на церемонията настава, когато патриархът на Йерусалим излиза пред множеството миряни със запалена свещ - тайнствен акт, считан за чудото на Велика събота преди настъпването на Възкресение Христово.

След това светлината бързо се разпръсква измежду вярващите, събрани в тъмната черква и отвън нея.

На събитието участва и българска делегация, предвождана от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, оповестиха от Българската патриаршия, представени от Българска телеграфна агенция. Очаква се към 19:00-19:30 ч. довечера държавният аероплан, пренасящ делегацията, да кацне на летище София.

Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис " Свети цар Борис-Михаил ", откъдето ще бъде изнесен преди началото на възкресното свещенодействие в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски " в 23:30 ч.

Огънят ще бъде пренесен и в митрополитската катедрала " Света Неделя ", където духовниците от Софийската епархия ще могат да го пренесат по храмовете.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР