И двамата отдавна са покойници - музикантът Принс от 2016

...
И двамата отдавна са покойници - музикантът Принс от 2016
Коментари Харесай

Принс среща Анди Уорхол в дело за авторско право

И двамата от дълго време са покойници - музикантът Принс от 2016 година, а художникът от 1987 година, само че имената им ще се сблъскат в дело за авторско право. Върховният съд на Съединени американски щати ще преглежда през днешния ден въпроса дали фотографка би трябвало да получи обезщетение за фотография на Принс, употребена в творба на Анди Уорхол. Делото Andy Warhol Foundation for the Visual Arts v. Goldsmith може да има последствия за цялостното американското законодателство в региона на авторското право.

То е обвързвано с черно-бяла фотография, направена през 1981 година от фотографката Лин Голдсмит на Принс - тогава изгряващ млад музикант от Минеаполис. През 1984 година, когато албумът на Принс Purple Rain започва да излиза на пазара, Vanity Fair моли Уорхол да даде изображение, което да съпровожда материал за музиканта в списанието. Уорхол употребява една от фотосите на Голдсмит, с цел да сътвори ситопечатното изображение на Принс с лилаво лице - в познатия ослепителен и пъстър жанр, който художникът направи прочут с портретите си на Мерилин Монро. Голдсмит получава самопризнание като фотограф и са му платени 400 $ за правата за еднократно потребление.

След гибелта на Принс през 2016 година фондация " Анди Уорхол ", основана след гибелта на художника през 1987 година, лицензира друго изображение на музиканта, направено от Уорхол по фотографията на Голдсмит, за издателя на Vanity Fair, Conde Nast.  На този портрет - в действителност Уорхол е направил общо 16, Принс е с оранжево, а не с лилаво лице. Conde Nast заплаща на фондацията лицензионна такса в размер на 10 250 $. Голдсмит не е получила нищо и твърди, че авторското ѝ право върху истинската фотография е било нарушено. " Този път няма кредитиране или заплащане на Голдсмит ", споделят юристите ѝ в късото ревю. " Законът за авторското право не може да предписва едно предписание за лилавите копринени платна и друго за оранжевите. "

Фондация " Уорхол " се опълчва на това определение, като твърди, че серията " Принс " на Уорхол е " трансформираща " и затова не нарушава авторското право.  " Тя (Голдсмит - б.р.) желае съдът да постанови, че творбите на Анди Уорхол - утвърден креативен талант, който е пионер на придвижването поп арт през ХХ век, не са трансформиращи и, затова, са противозаконни. "

Две по-нисши правосъдни инстанции издават решения, които разделят делото и го изпращат във Върховния съд. През 2019 година арбитър от Окръжния съд на Съединени американски щати в Манхатън отсъди в интерес на Фондация " Уорхол ".  " Творбите от серията " Принс " могат основателно да се възприемат като трансформиращи Принс от уязвима, неуместна персона в емблематична, вълнуваща фигура ", споделя съдията. " Хуманността, която Принс въплъщава на фотографията на Голдсмит, е изчезнала. Нещо повече, всяка творба от серията " Принс " е неотложно разпознаваема като " Уорхол ", а не като фотография на Принс ", добавя той. 

Миналата година обаче апелативният съд не се съгласи с това, като съобщи, че " окръжният арбитър не би трябвало да влиза в ролята на живописен критик и да се пробва да откри желанието зад или смисъла на въпросните произведения ".

Съдът споделя, че серията на Уорхол " резервира значителните детайли на фотографията на Голдсмит, без да прибавя или трансформира доста тези детайли ".

След като изслушат устните причини в сряда, деветимата съдии във Върховния съд ще решат дали творбата на Уорхол е трансформираща и заслужаваща отбрана, или нарушава авторски права. Те ще се произнесат до 30 юни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР