Хвойната е известна с лечебните си свойства. В Древна Гърция

...
Хвойната е известна с лечебните си свойства. В Древна Гърция
Коментари Харесай

Това растение удължава живота

Хвойната е известна с лечебните си свойства. В Древна Гърция и Рим дребното дръвче е считано за най-сигурния лек за лекуване на захапване на змия. Римляните са добавяли смачкани плодове към виното си и са го пили при болести на черния дроб и като добър диуретик. Сега, съветски учени са разкрили, че представителите на това семейство имат субстанции, които могат - на клетъчно равнище - да подмладяват организма и да усилват продължителността на живота.

Изследването, което към момента е на лабораторно равнище, се споделя, че съставените елементи на етеричните масла имат чудодейни подмладяващи свойства. Наричат се терпеноиди и се съдържат и в други билки, съцветия, дървета, шубраци, плодове и зеленчуци.

Но терпеноидите от хвойновите растения се оказали най-ефективни в битката със стареенето.

Многобройни проучвания посочили, че веществото лимонов оказва висока профилактична интензивност срещу рака на млечната жлеза, на кожата, на черния дроб, на белите дробове и задстомашната жлеза.

Друго вещество - камфен, пък намалява равнището на холестерола и триглицеридите в кръвната плазма.

Експериментално било потвърдено, че тези съставни елементи в състава на хвойновите растения също по този начин могат да подмладяват кожните кафези, възстановявайки тяхната интензивност и забавяйки прогресирането на възрастовите промени, написа уеб сайтът Zdrave.to
Снимка: shutterstock  Това растение удължава живота

Състав на хвойна

Хвойната съдържа сред 0.5-2% етерично масло, 30% инвертна захар, флавоноиди, горчиви гликозиди, органични киселини, смолици, восъци, дъбилни субстанции. В етеричното масло на хвойната има терпени. В плодовете на хвойната се съдържат тлъсто и етерично масло, оцетна, мравчена и ябълчена киселини, хвойново камфора, калиеви и калциеви соли, витамин С, горчиви и смолисти субстанции, рицин, танин, гликоза, манган.

Ползи за здравето

В древността плодовете на хвойната са се употребявали като доста положително хигроскопично и антисептично средство. Те подтикват кръвообращението, отпускат кръвоносните съдове, прочистват червата и стомаха, белите дробове и кръвта. Имат доста положително диуретично деяние, укрепват стомаха и ускоряват метаболизма.

Чаят от стрити плодове на хвойна е потребен за укрепването на стомаха и червата, за усилване на имунната система, за обособяване от организма на сол и урина при подагра и ревматизъм. Лечебният чай ускорява отделителните функционалности на организма при затлъстяване и отоци.

Провеждането на лековит курс с плодове от хвойна оказва благотворно деяние върху стомаха, при подути вътрешности, за обособяване на повече вода от организма, за усилване на имунната система. За задачата в продължение на 12 дни се дъвчат плодове от хвойна, като първият ден се дъвчат четири, а всеки идващ ден броят се усилва с един.
Снимка: shutterstock  Това растение удължава живота

Есенция от хвойна е добър лек против ревматизъм, пъпки, екземи, белене на кожата. За задачата 500 г плодове се оставят да престоят сред 8 дни и 2 седмици в 2 литра оцет или лимонен сок. Всеки ден сместа се разбърква добре, най-после се прецежда. С получената есенция се намазва засегнатия сектор от кожата.

Хвойната отстранява подпухналостта, потребна е против дерматит и зъбобол. Тя е положително средство за битка с целулит, отстранява възпаления на белите дробове и бронхите, усъвършенства функционалностите на сърцето. Помага при колики и запек.

При стомашна язва се предлага запарка от корените на хвойна. 1 с.л. наситнени корени се заливат със 100 мл. вряла вода. Сместа се вари към 20 минути в затрупан съд. Престоява още толкоз, прецежда се и се пие три пъти на ден преди хранене.

Маслото от хвойна се употребява за усмиряване на нервите, облекчение на разнообразни тревожни положения, психическо безсилие и нервно напрежение. Полезно е при уголемена простатна жлеза. Маслото тонизира черния дроб и контролира менструалния цикъл. Съчетава се доста добре с масло от кедър, кипарис, здравец, грейпфрут, лимонена трева, култивиран чай, бергамот и лайм.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР