Huawei не спира да изненадва, като този път обяви, че

...
Huawei не спира да изненадва, като този път обяви, че
Коментари Харесай

Huawei се фокусира върху AI, Китай обвинява САЩ в хакерски атаки

Huawei не стопира да изненадва, като този път разгласи, че се причисли към листата с компании, които желаят да се занимават напълно с изкуствен интелект, оповестява CNN.

За пръв път от към 10 години насам китайският софтуерен и телекомуникационен колос афишира нова стратегическа тенденция, като подчертава, че ще насочи фокуса си към изкуствения разсъдък. Преди това в продължение на две десетилетия компанията даваше приоритет надлежно на изчисленията в облак и на интелектуалната благосъстоятелност.

Мън Ванчжоу, ротационен ръководител и основен финансов шеф на Huawei, прави известието в Шанхай по време на събитие на компанията:

" Тъй като изкуственият разсъдък набира скорост, а въздействието му върху промишлеността продължава да пораства, тактиката All Intelligence на Huawei има за цел да помогне на всички промишлености да се възползват оптимално от новите стратегически благоприятни условия ", се споделя в изказване на компанията.

Менг показва, че Huawei е " ангажирана с построяването на стабилен компютърен гръбнак за Китай - и още една опция за света ".

" Крайната ни цел е да помогнем за посрещането на разнообразните компютърни потребности от изкуствен интелект на другите промишлености ", прибавя тя, без да дава детайлности.

Решението на Huawei следва сходен ход на другия китайски софтуерен колос Alibaba, разгласен по-рано този месец, за приоритизиране на AI.

Други компании, като японската SoftBank, също от дълго време са декларирали желание да се концентрират повече върху бързо разрастващата се технология, а тази година от ден на ден предприятия се включиха в нея поради шума отколо платформи като GPT-4.

Менг се завърна в Китай през септември 2021 година, откакто прекара близо три години под домакински арест в Канада като част от борбата за екстрадиция със Съединени американски щати. Тя и Huawei бяха упрекнати в хипотетична банкова машинация и отбягване на икономическите наказания против Иран.

Ръководителката, която е и щерка на създателя на Huawei Рен Женгфей, съумя да се прибере, откакто реализира съглашение с Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и в последна сметка обвиняванията ѝ бяха свалени, напомня CNN.

Тя стартира да извършва ролята си на ротационен ръководител на компанията през април и се чака да остане на този пост в продължение на шест месеца.

Новината за стратегическата актуализация на Huawei идва в същия ден, в който компанията беше упомената в обвинявания, повдигнати от Китай против Съединените щати. В изказване, оповестено в сряда в китайската обществена мрежа WeChat, Министерството на държавната сигурност на Китай упреква Вашингтон, че е проникнал в сървърите на Huawei преди близо 15 години.

" С мощния си боеприпас разследващите служби на Съединените щати са правили наблюдаване, кражба на секрети и хакерски атаки против доста страни по света, в това число Китай, по разнообразни способи ", декларира министерството.

То твърди, че по-специално Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати (АНС) " неведнъж е провеждала систематични и платформени офанзиви против Китай в опит да открадне значими запаси от данни ".

Твърденията са забележителни, написа CNN, защото американските публични лица от дълго време подозират компанията в шпионаж на мрежите, в които работят нейните технологии, употребявайки това като съображение за ограничение на търговията с нея. Huawei изрично отхвърля изказванията, като декларира, че работи без значение от китайското държавно управление.

През 2019 година Huawei беше добавена към " листата на субектите " на Съединени американски щати, който лимитира избран експорт без лиценз от държавното управление. През идната година Вашингтон разшири тези ограничавания, като се опита да отреже Huawei от доставчиците на чипове, които употребяват американски технологии.

През последните седмици Huawei още веднъж усили напрежението сред Съединени американски щати и Китай, откакто пусна на пазара нов смарт телефон, който съставлява явен софтуерен пробив.

Mate 60 Pro, най-новото флагманско устройство на китайската компания, провокира следствие от страна на Съединени американски щати. Анализатори, които са разгледали телефона, декларират, че той включва 5G чип, което допуска, че Huawei може да е намерила метод да преодолее американския надзор върху износа.

Затова и е същинска изненада, че Huawei афишира фокус върху изкуствения разсъдък, за образованието на който са нужни мощни чипове, до които компанията би трябвало да няма достъп. Въпреки това очевидно най-интересното от Huawei занапред следва.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР