Христо Савев, собственик на голяма строителна фирма и обвиняем по

...
Христо Савев, собственик на голяма строителна фирма и обвиняем по
Коментари Харесай

Ето къде потънаха 23,4 млн. за „Хемус” – строител на Бойко вдигна 5-звезден хотел във Велинград

Христо Савев, притежател на огромна строителна компания и обвинен по делото “Хемусгейт ” е финансирал с 23,4 млн. лева придобиването на първокласния „ Макси парк хотел и СПА ” във Велинград, сподели взаимно следствие на BIRD.BG, “Зов Нюз ” и “Благоевград Нюз ”. Сред обвинените за кражбата на десетки милиони през “ин хаус ” процедури е и юношески водач на Движение за права и свободи.

Информацията, че с част от парите за автомагистрала “Хемус ” е платен хотел беше огласена на два пъти пред медиите от вътрешния министър Иван Демерджиев, който обаче не даде повече детайлности.

По тематиката мълчи и Прокуратурата, която популяризира единствено буквите на имената на привлечените като обвинени осем души: Х.С., В.В., М.П., П.Б., Д.Г., Т.Я., Г.Г. и Е.К.

Деветият обвинен е някогашният футболен арбитър Борислав Колев, прочут като „ Човечецът и Боби Пачката “. Той беше арестуван преди няколко месеца, само че след това освободен под домакински арест. За Колев е известно, че съдружник с племенник на кмета на Симитли Апостол Апостолов, знаково лице на ГЕРБ.

Схемата, разнищена от Министерство на вътрешните работи предходната година, наблюдава единствено част от парите, раздадени от Автомагистрали АД по така наречен ин хаус процедура – 84 милиона лв. задатък за компанията “Водно строителство – Благоевград ” АД.

След като получава парите, “Водно строителство ” трансферира 60 млн. лева на така наречен буферна компания “Бул строй груп ИГ ”, която на собствен ред ги раздава на няколко “липсващи търговци ”. Пълномощници на изчезналите търговци теглят парите на каса в Интернешънал Асет Банк, за което писа първо Narod.bg, в „ сакове и чували ”. Те ги предавали на Борислав Колев, който съобщи, че ще сътрудничи на следствието и знае кои са идващите по веригата.

От известното дотук излиза наяве, че едни 24 млн. лева от 84 млн. са останали във “Водно строителство ”. Разследването ни откри, че почти същата сума – 23,4 млн.лв. е вложена в покупката на първокласен спа хотел във Велинград от обвинен по делото.

Кои са обвинените?

Стъпвайки върху оскъдната информация от държавното обвиняване и разкритията за аферата, направени от BIRD.BG и “Зов Нюз ”, екипът ни разшифрова еднопосочно имената на седем от обвинените. Всички те са свързани с компании, получили пари по така наречен “ин хаус ” процедури, буферните компании, през които са минали парите, или са упълномощени от крайните компании да изтеглят парите на каса. Става дума за следните лица:

1.     Христо Савев

Х.С.  – Христо Савев от „ Грома Холд “ (бивша „ Агромах “), обвързван с “Европейски пътища ” АД, където притежател е неговата майка Анка Савева. “Европейски пътища ” АД е получила от държавната “Автомагистрали ” АД задатъци от 144,6 милиона лева от общо контрактувани 324 млн. лева

2.     Виктор Велев

В.В. – Виктор Велев, притежател на “Водно строителство – Благоевград ” АД и шеф на компании, свързани със Савев.  “Водно строителство – Благоевград ” е получила от държавната “Автомагистрали ” АД 84,1 милиона лв..

3.     Маргарита Попиванова

М.П. – Маргарита Попиванова – шеф на “Европейски Пътища ” и “Водно строителство – Благоевград ”.

4.     П.Б. – Павел Божилов

Собственик на буферната компания “Бул строй груп ИГ ”, към която са преведени към 60 милиона лв.. Тази компания е била благосъстоятелност на починалия някогашен притежател на “Агромах ” Методи Бачев.

5.     Георги Георгиев – Стъкларя

Г.Г. – Георги Георгиев от Лом, предприемач прочут като “Стъкларя ”, посочен от Борислав Колев като уредник на схемата с малоимотни лица, теглили пари на каса.

6.     Данаил Георгиев

Д.Г. – Данаил Георгиев – член на политическия съвет на Политическа партия “Евророма ”, теглил на каса 13,3 милиона лв..

7.     Тома Янков

Т.Я. – Тома Янков

Лидер на младежкото Движение за права и свободи в Мездра /и племенник на ръководителя на Политическа партия “Рома ” Тома Томов/, теглил на каса към 12 млн. лева

Освен това е известно, че умрелият малоимотен жител Красимир Митриков е изтеглил на каса 18,6 милиона лева Изглежда към момента не е притеглен като обвинен наркозависимият Георги Шкендов, който като прокурист на две фантомни компании е изтеглил на каса 11 млн. лева. 

Вместо автомагистрала – петзвезден хотел

Екипът ни ревизира имотните партиди на всички обвинени лица, както и партидите на техните компании. Така достигнахме до информацията, че компания на Христо Савев е финансирала с 23,4 млн. лв. заем придобиването на спа-хотела “Макси ” във Велинград.

Сделката е станала през април 2021 година, а сумата е съпоставима с остатъка от 24 млн.лв., откакто “Водно строителство – Благоевград ” получава 84 млн. от Държавата и превежда 60 млн. на буферната компания.

За придобиването на хотела са употребявани две новосъздадени компании. На 02.02.2021 в Сандански е учредена компанията “ММ Хотелс ” АД, в която главен акционер е “И.Г. Турс ” на Арбен Караджа, прочут хотелиер. Миноритарен дял записва и неговия наследник Дан Караджа.

На 25.02.2021 година Христо Савев учредява ФИХБ ЕАД, в която е едноличен акционер. Управители на компанията стават Виктор Велев и Даниела Тодорова.

Две седмици по-късно, на 15.03.2021 година “Европейски пътища ” АД, която е благосъстоятелност на майката на Савев, влиза в УС на “ММ Хотелс ”. Тя е представлявана от обвинената Маргарита Попиванова.

Микропредприятие кредитира хотел с 23,4 млн. лева

На 23.03.2021 година “ММ Хотелс ” заплаща 23 402 290 лева за постройките на  „ Макси парк хотел и спа “ на предходния притежател “Макси – 1 ” АД, а на 14.04.2021 “ММ Хотелс ” учредява ипотека в интерес на ФИХБ ЕАД за същата сума. От справките в Имотния указател излиза наяве, че ФИБХ ЕАД на Савев се явява заемодател на “ММ Хотелс ” на Караджа.

Произходът на тези 23,4 милиона на ФИХБ, предоставени като заем на “ММ Хотелс ” не може да се наблюдава в детайлности, защото Савев е заявил, че компанията му е микропредприятие и по този начин е избегнал подаването на обстоен годишен финансов доклад.

ФИХБ на Христо Савев финансира договорката за хотела с 24,3 млн. лева заем и получава ипотека върху постройките.

При регистрацията на компанията е записан първичен капитал от 50 000 лева, импортиран от Савев в Интернешънал Асет Банк, свързвана със сикаджийския необут Младен Михалев – Маджо. Именно от клон на тази банка са изтеглени парите от Хемусгейт и изнесени в  чували в незнайно направление.

В ГФО на ФИХБ, подаден в Агенцията по вписванията за 2021 година се вижда единствено баланс, в който са осчетоводени 25 милиона лева личен капитал и 24,385 милиона дълготрайни активи. Не е известно по кое време и по какъв метод капиталът се е вдигнал от 50 000 на 25 млн. лева

Реклама

Очевидно е, обаче, че влизането на “Европейски пътища ” АД в управата на “ММ Хотелс ” има за цел да се реализира надзор, до момента в който заемът от 23,4 милиона лв., възложен на “ММ Хотелс ”, бъде продълговат.

Обвиняемата Попиванова съставлява Европейски пътища в УС на новия притежател на хотел Макси.

Репортер от „ Благоевград Нюз “ в продължение на два дни прави опити да се свърже с Христо Савев, само че той не отговаряше на позвъняванията. Опитите ни да го намерим и в офисите на “Грома холд ” също удряха на камък, а чиновници отговаряха, че го няма и не могат да ни свържат.

Подобен бе и опитът ни да се свържем с другия притеглен обвинен Виктор Велев, който също не отговори на позвъняванията ни.

Арбен Караджа е наедрял предприемач, притежател на 5-звездния спа хотел „ Медите “ в Сандански, на мола в града и редица строителни компании. От 2020 година той е ръководител на  Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански.

Новината, че неговата компания е купила „ Макси парк хотел и спа “ беше оповестена в медиите на 15 март 2021 година, т.е. преди действително да бъде изповядана договорката, която е подписана на 23 март. Още тогава Караджа твърди, че инвестицията била огромна и включвала също по този начин възобновяване въз основата – СПА-зоната, жилищата и заведенията за хранене на хотела.

Обновяването изисква време и средства, което сочи, че сделка за продажбата и финансови потоци за ремонта е имало дълго преди да се конкретизира договорката. От друга страна и “ММ Хотелс ” на Караджа и финансиращата “ФИХБ ” на Савев са основани малко преди прехвърлянето на собствеността на хотела.

Репортер от „ Благоевград Нюз “ не съумя да се свърже с Караджа. Опитите ни да се свържем с него, посредством телефоните на хотелите му „ Макси “ и „ Медите “ се оказаха несполучливи. Служителите обясняваха, че това са номера за резервации.

Търсихме го и на номера на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански, на който отговори дама, която не пожела да се показа, само че се осведоми по какъв мотив търсим Арбен Караджа, след което ни насочи да го търсим на телефоните в хотел “Медите ”, от където към този момент ни бяха декларирали, че няма по какъв начин да ни свържат.

Младежки водач на Движение за права и свободи е обвинен

Сред обвинените по делото е Тома Янков, водач на младежката организация на Движение за права и свободи в Мездра. Той е изтеглил на каса към 12 млн. лева в качеството си на прокурист на кухата компания “Левента 90 ”.

Парите са преведени на “Левента 90 ” от буферната компания “Бул Строй Груп ИГ ”.

Репортер на “Зов Нюз ” намери телефона на Тома Янков, само че той не пожела да отговори на въпросите ни: “Нито е комфортно, нито е моментът ”, сподели Янков и затвори телефона.

Неговият чичо Тома Томов, водач на партията “Рома ”, обаче беше по-словоохотлив.

“Както постоянно, в никакъв случай няма да стигнат до дъно ” – разяснява той аферата с изчезналите милиони за “Хемус ”

Относно обвиняването против неговия племенник той сподели: “Нито знам, нито ме интересува ”.

“С моите родственици не беседвам. Разговарям със сериозните хора, с които има какво да си кажеш ” – добави той.

Репортерът се свърза и с члена на политическия съвет на Политическа партия “Евророма ” Данаил Георгиев, също обвинен. Той приключи небрежно диалога с репликата

“Не мога, влизам в границата ”.

Не е ясно по какъв начин по този начин обвинен по дело с голям публичен интерес пътува свободно през граница. Направихме още няколко опита да приказваме с Данаил Георгиев, само че телефонът му беше изключен.

Последният обвинен, с който се свързахме е Георги Георгиев – Стъкларя. “Не знам защо става въпрос ” – сподели той, претендирайки, че няма нищо общо с Георги Георгиев от Лом и е напълно друго лице, живеещо в София.

Впоследствие той беше потърсен от различен номер на същия телефон от кореспондент под прикритие, който се показа като началник на строителна компания, търсещ компания за алуминиева дограма и остъкляване. Именно подобен е бизнесът на Стъкларя.

Георгиев, който преди отхвърляше да е той, прояви подготвеност и се заинтересува от бизнес офертата, след което свърза „ евентуалния клиент “ със сина си Ганчо Георгиев, който сега „ прави “ учебно заведение в Криводол. Така стана ясно, че това е същото лице, което е обвинено, само че претендира, че няма нищо общо със себе си.

Стъкларя е остарял клиент на прокуратурата и КПКОНПИ. През далечната 2013 комисията му завежда конфискационно дело в Софийски градски съд. Към днешна дата, 9 години по-късно, комисията е съумяла да му конфискува единствено един дребен апартамент в София и още по-малко магазинче в Лом. Същевременно, обаче, не съумява да му конфискува Пежо, Фолксваген, Ауди и общо към 100 хиляди лв. парични средства. За похлупак, КПКОНПИ би трябвало да заплати на Стъкларя и 5 бона разходи по делото.

Тома Янков и Данаил Георгиев към този момент са единствените лица с политическо минало и то на ниско равнище, които са се сдобили с обвиняване по Хемусгейт.

До момента не се сбъдва заканата на някогашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, че аферата “Хемус ” може докара до “промяна на състава на парламентарни групи ”.

Прокуратурата саботира делото. КПКОНПИ не бърза да възбрани хотела.

Фирмата “Агромах ” нашумя още през 2016 година, когато Специализирана прокуратура претърси офисите й в Пловдив, Благоевград, Лом и София и откри милиони в кеш. Тогава проверяващите откриха сходна скица за ощетяване на бюджета посредством кухи компании, „ буферни “ сдружения и подправени документи.

След акцията тя бе преименувана на “Грома Холд ”, а нейният някогашен съсобственик, към този момент починалият Методи Бачев нашумя и с изявлението си, че кметът на Симитли имал интимни връзки с премиера Бойко Борисов. Той даже беше задържан за малко, само че освободен, защото изразяването на мнение по такива въпроси /все още/ не е инкриминируемо у нас.

Методи Бачев и Христо Савев постоянно са показали близостта си с Борисов и ГЕРБ, както се вижда на фотографията, на която дружно режат лента. През 2020 година служащи от “Грома Холд ” бяха извозвани проведено на контрапротести в поддръжка на Борисов и ГЕРБ.

Според съда по делото „ Хемусгейт “ има доказателства за присъединяване в схемата на хора на висши държавни длъжности от АПИ и Министерство на регионалното развитие, само че прокуратурата към момента не е показала задоволително данни, с цел да могат тези висши служители да бъдат разпознати.

Също по този начин от Министерство на вътрешните работи няколко пъти загатват, че работата по аферата продължава и има индикации, че и другите задатъци на Автомагистрали АД за строителството на “Хемус ” са имали сходна орис като проследените към този момент 84 млн.лв.

Тук би трябвало да се напомни, че най-сериозните суми по “ин хаус ” процедурите са контрактувани съ свързаната с “Джи Пи Груп ” компания “Автомагистрали Хемус ” ЕАД, чийто номинален притежател адв. Райчо Котов е някогашен чиновник на “Джи Пи Груп ” и основно настоящо лице в абсурда #ДжиПиГейт.

Освен това десетки милиони са получили  компаниите на един “велик и жилест ” предприемач, по думите на Бойко Рашков, който ги бил превел в Дубай.

Междувременно държавното обвиняване скри от уеб страницата си номера на преписката, с цел да не може никой да разбере какво става и работят ли изобщо. А както министър Рашков преди, по този начин и министър Демерджиев наскоро изнесоха данни, че в действителност наблюдаващият прокурор Садай и други интензивно саботират развиването на делото, с цел да не се стигне до хората от АПИ и Министерство на регионалното развитие.

Неясно е също дали прокуратурата е пратила служебно информация до КПКОНПИ, която има пълномощията да запорира активите на обвинени за пране на пари, за което точно е притеглен Христо Савев.

Още повече, че става дума за пари откраднати от българския поданик, който е финансирал автомагистрала “Хемус ”, а не спа-хотел.

По тематиката работиха: Атанас Чобанов и Димитър Стоянов /БРРД/, Мария Димитрова /ЗовНюз/, Мариета Димитрова и Асен Димитров /Благоевград Нюз/
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР