Със 108 гласа против спорните промени в Закона за насърчаване

...
Със 108 гласа против спорните промени в Закона за насърчаване
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС останаха сами и в малцинство в защитата на спорните промени за еко оценките

Със 108 гласа " срещу " противоречивите промени в Закона за поощряване на вложенията, които отслабваха условията за екологични оценки на огромни инфраструктурни обекти, бяха отхвърлени дефинитивно.

Гласуването стана след президентското несъгласие върху текстовете, като този път ГЕРБ и Движение за права и свободи останаха в малцинство (99 гласа).

Групата на " ИТН " гласоподава " срещу " измененията, които единствено преди дни беше подкрепила, с цел да станат закон.

Против измененията гласоподаваха и от ПП-ДБ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи упрекна опозицията в това, че слага под риск осъществяването на стратегически планове като отвесния газов кулоар и 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Той назова несъгласните със закона " коалиция на октопода, който смуче с дребните си зелени пипалца ".

Делян Добрев разгласи, че с отхвърли за отменяне на ветото на Румен Радев капиталовият развой освен няма да бъде омекотен, а и може да се забави, тъй като от юли 2024 година се връща двуинстанционния правосъден надзор при обжалвания на оценки на въздействието на околната среда.

Депутатите от ПП-ДБ упрекнаха ГЕРБ и Движение за права и свободи в пробутване на противоречиви ремонти по най-непрозрачния метод - в преходни и заключителни разпореждания на различен закон, без публично разискване и със опасност за опазването на околната среда.

От " Възраждане " поддържаха причините на ГЕРБ и Движение за права и свободи против " зеления рекет ", както неведнъж бяха описвани протестиращите против огромни планове с въздействие върху природата - за образец бяха дадени жалбите против построяването на тунела под Шипка.

Даниел Лорер, Йордан Иванов и други се съгласиха, че има случаи на съзнателно прекъсване на планове за вложения през официално правосъдно обжалване на зелени сдружения, само че предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи не поправят този проблем.

Манол Пейков (ПП-ДБ) уточни и че условията за екологични оценки на огромните планове стават непропорционално по-леки за сметка на остарялата бюрократична тежест, която се резервира за всички дребни евентуални бизнесмени.

" Ако някой инцидентен човечец реши да си направи хотелче в края на града, той си минава през същите комплицирани ОВОС-и, само че в случай че е голям план от калибъра на Автомагистрала " Струма " и АЕЦ " Козлодуй ", ще мине по лесния метод. Това е незаслужено ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР