Христо Христов,Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен

...
Христо Христов,Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен
Коментари Харесай

„МАЙСТОРА“ от ДС, който днес съветва президента, си направил партия, пълна с агенти

Христо Христов,

Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет при президента Румен Радев, прочут и като притежател на явочна квартира „ МАЙСТОРА “ на Държавна сигурност от 1983 година, е основал лична партия през втората половина на 90-те години на ХХ век, в чието управление също е цялостно с представители на Държавна сигурност – щатни и нещатни сътрудници.

Това стана ясно през днешния ден, откакто Комисията по досиетата огласи инспекциите за принадлежност към тоталитарните комунистически служи в още пет политически партии, една от които е точно на Александър Маринов.

Както desebg.com писа самостоятелният държавен орган е длъжен по закона за досиетата да извърши инспекция за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия на ръководителите, заместник-председателите, членовете на управителни и контролни органи на политически партии или обединения в страната.

Комисията от дълго време ревизира настоящите партии, а от предходната година ревизира политическите субекти, които са регистрирани след 10 ноември 1989 година, само че са прекратили към този момент своята активност.

В партия „ Български социално-либерален съюз “ (прекратена) са тествани 15 лица на управителни позиции. Пет от тях са с принадлежност към Държавна сигурност (решение №2-2261 от 4 април 2023 г.). Това са:

Александър Иванов Маринов, член на директорски орган на партия (председател) от 18.12.1997 г.;
Благовест Атанасов Георгиев, член на управителен орган на партия (член на Национален съвет) от 18.12.1997 г.;
Иван Дончев Ангелов, член на управителен орган на партия (член на Национален съвет) от 18.12.1997 г.;
Петър Николов Пенев, член на управителен орган на партия (член на Национален съвет) от 18.12.1997 г.;
Христослав Тодоров Бачуров, член на управителен орган на партия (член на Национален съвет) от 18.12.1997 година
В срещата на 90-те години Александър Маринов е известява фигура в средите на Българска социалистическа партия. Освен депутат в два Народното събрание от левицата той е ръководител на Софийската организацията на преименувалата се на социалистическа някогашна комунистическа партия и началник на предизборния щаб на локалните избори в столицата през 1995 година

Тогава Българска социалистическа партия издига за собствен претендент шефа на Първа частна банка Венцислав Йосифов, който след това също се оказва сътрудник на Държавна сигурност.

Той е конкурент на претендента на Съюз на демократичните сили Стефан Софиянски. Българска социалистическа партия не се срами от компромати и играе брутално като употребява един от тях за удар под кръста на представителя на политическата съпротива (по това време соцпартията ръководи сама със злощастния си кабинета на Жан Виденов, неин водач, довел страната през 1997 година до невиждана катастрофа).

Ден преди локалните избори на 12 ноември 1995 година в. 24 часа “ разгласява на първа страница водеща публикация под заглавие „ Стефан Софиянски – пребоядисан болшевик “, в която пуска подправена „ партийна “ брошура на претендента на Съюз на демократичните сили. В обявата се твърди, че Софиянски е член на Българска комунистическа партия от 1983 година и след измененията е излъгал „ и за чисто минало за парламент “.

Главен редактор по това време на в. „ 24 часа “ е различен сътрудник на Държавна сигурност – Валери Найденов (фактът на неговото агентурно минало оказва се години по-късно, през 2009 година при инспекцията на медиите, б.а.). Фалшивата „ партийна брошура “ на Софиянски е донесена в редакцията на в. „ 24 часа “ от съоснователя на пресгрупа „ 168 часа “ Петьо Блъсков.

Компроматът обаче има противоположен резултат и изиграва неприятна смешка на основателите му от Българска социалистическа партия – те губят изборите за София пагубно.

Именно след този локален избор Александър Маринов се отдръпва от Българска социалистическа партия и през 1997 година основава своя партия - „ Български социално-либерален съюз “, в чието управление намират място, както се схваща през днешния ден, и други сътрудници на Държавна сигурност. Тя обаче не реализира никакви триумфи и активността ѝ е прекъсната.

Паралелно с това Александър Маринов стартира научна кариера в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, където преподава.

През 2017 година става професор в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

А президентът Румен Радев го притегля за „ пълководец “ към президенството, който през днешния ден го поучава и брани обществено позициите му, в това число и за мръсната война на Путинова Русия против Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР