„Християнството повелява два пъти в този дълъг период да консумираме

...
„Християнството повелява два пъти в този дълъг период да консумираме
Коментари Харесай

Диетолог: защо дебелеем докато постим и какво да ядем

„ Християнството повелява два пъти в този дълъг интервал да консумираме и риба. Веднъж - на Благовещение, а по-късно - на Цветница, което успокоява нас специалистите”, разяснява в „ Здравей, България” по NOVA диетологът проф. Донка Байкова за Великия пост преди Великден.

Тя уточни, че един здрав човек на междинна възраст с добра имунна отбрана би се почувствал разтоварен и с нараснал тонус, в случай че съблюдава традицията на постите.

Какво не знаем за постенето, а би трябвало

Какво да готвим по време на пост

Често обаче хората, които постят, вместо да отслабват, качват килограми. Това е по този начин, тъй като акцентираме на нормалните и най-лесните за набиране зърнени храни и в частност хляба, уточни проф. Байкова.

Тя акцентира, че не е добре за здравето да се приключи изцяло приемът на мазнини, в това число и растителни, и че традицията на поста не го изисква.

Разрешено е да се употребяват такива в неделя, както и лимитирани количества алкохол. Хората, които не се усещат добре от постите, могат също по този начин да се употребяват и мекотели - миди, омари, калмари, с които да компенсират дефицита на скотски протеини.

„ Трябва да си създадем проект стратегия, когато стартираме пост. Може ли да си осигурим ядки, семена, бобови храни, доста сезонни зеленчуци и плодове? Чак тогава да предприемем пост. Ако сме доста ангажирани и акцентираме на хляба, маслините или олиото, няма да стане пречистването”, разясни диетологът.

Проф. Донка Байкова акцентира, че хора, които се възвръщат след тежко боледуване, както и дребните деца, кърмачките, бременните дами и работещите в сложни условия, не би трябвало да подхващат пости без да се съветват с доктор.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР