Хората се задушават сред пластмасатаТова е канал, превърнал се в

...
Хората се задушават сред пластмасатаТова е канал, превърнал се в
Коментари Харесай

Живот в ада

Хората се задушават измежду пластмасата


Това е канал, трансформирал се в дълга линия от пластмасов отпадък – кошмарна и ежедневна панорама в предградие на един от най-замърсените градове в света, Делхи. Пластмасовите торбички, опаковки от храни и други боклуци бълва канал за отпадни води, който стига до бидонвила в Таймур Нагар.

Скитащи кучета, кокошки, кози и даже крави търсят храна в смрадта, измежду която деца се пробват да открият футболни топки или пластмасови бутилки.

Тази година Индия е хазаин на Световния ден за запазване на околната среда, отбелязван на 5 юни, като тематиката е „ Справяне със замърсяването с пластмаси “. Животът в Таймур Нагар предлага цялостна нагледна илюстрация. „ Виждате какъв брой неприятни са изискванията тук. Задушаваме се под пластмасите”, споделя Бхола Рам. Таймур Нагар надалеч не е индивидуален случай в Делхи и доста други индийски градове, затънали в боклуци, най-много пластмасови.

За Световния ден на околната среда Индия възнамерява разчистване на плажовете, галерия на зелени технологии, художествени прояви, с които да покаже готовността си да работи за решение на казуса, както и икономическото си развиване. Инженерът Раджагопалан Васудеван даже е създал развой за преправка на пластмасите и потреблението им при градежа на пътища. И най-бегъл взор върху Таймур Нагар е задоволителен, с цел да добие човек визия за мащаба на предизвикването.

По публични данни Индия създава годишно 5,6 милиона тона пластмасови боклуци.

През 2009 година Делхи забрани пластмасовите торбички, а след това разшири възбраната за всички пластмасови опаковки и други пластмасови произведения за еднократна приложимост. Само че възбраната не беше приложена, а найлоновите торбички не престават да са най-използваното средство за преместване на плодовете и зеленчуците, месото и други хранителни артикули. Жителите на Таймур Нагар са привикнали със средата, в която живеят и сякаш са се примирили. „ Това е като да живееш в пъкъла. Бедни сме и нямаме различен избор, с изключение на да живеем и умрем тук “, споделя Шрипал Сингх. Индийският министър председател Нарендра Моди даде обещание да почисти страната преди края на мандата си през 2019 година

(БТА, със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР