Хората са програмирани да търсят любовта независимо дали им харесва

...
Хората са програмирани да търсят любовта независимо дали им харесва
Коментари Харесай

„Бавна любов“: 5 съвета за по-голям успех в приложенията за запознанства

Хората са програмирани да търсят любовта без значение дали им харесва или не. Това предпочитание е толкоз надълбоко залегнало, че е част от главните човешки функционалности.

До този извод стига антропологът доктор Хелън Фишър след дългогодишни изследвания. Заедно със свои сътрудници в американския институт “Кинси ” тя от дълго време изследва въпросите на привличането и влюбването.

„ В нашия мозък има една „ дребна фабрика “, която създава допамин – вентрална тегментална зона (VTA). Тя се намира тъкмо до друга „ дребна фабрика “ – онази, виновна за глада и жаждата “, споделя Фишър пред CNN.  

„ Двете се намират под мозъчната кора (кортекса), в която се случват процеси като мислене, усещане и оценка. И под лимбичната зона, виновна за страстите. „ Фабриките “ са в една съществена част на мозъка, обвързвана с готовност, мотивация и оптимизъм. Жаждата и гладът ви поддържат живи, а желанието за обич ви подтиква към търсене на сътрудник, а по-късно – и към продължение на рода “, изяснява тя.

Ако базисното предпочитание за намиране на сътрудник не се е трансформирало в продължение на хилядолетия, то методите за реализиране на тази цел несъмнено са претърпели промяна.

В днешно време един от известните „ принадлежности “ са приложенията и страниците за запознанства.

През 2005 година известният уебсайт Match.com наема Фишър със специфична задача.

Тя би трябвало да даде отговор за какво един човек бива притеглен от тъкмо избран вид хора и по какъв начин това може да се предвижда.

Фишър ползва научни способи – стартира изследвания с ядрено-магнитен резонанс на над 100 души, с цел да търси промени в мозъка им при контакт с избран вид хора. Изследват се равнищата на четири хормона – допамин, серотонин, естроген и тестостерон.

На база на резултатите Фишър дефинира четири типа хора в подтекста на интимните връзки:

Изследовател (енергичен, емоционален, търсещ новото)

Строител (лоялен, предан, проведен, обичащ реда)

Преговарящ (състрадателен, грижовен)

Режисьор (амбициозен и твърдоглав, само че сдържан)

Те са класифицирани на база отношението им към връзките и това какво търсят. Специалистката основава и така наречен „ тест на Фишър “, посредством който човек може да откри към коя категория спада. През последните две десетилетия антроположката печели международна популярност с работата и книгите си.
 

 
Сега тя дава отговор на въпроса допустимо ли е в действителност на база привличане, стремежи и съгласуемост логаритмите на приложенията за запознанства да ви предложат подобаващия за вас човек.

„ Много е комплицирано, само че в последна сметка на всички места има модели – при личността, в природата, при другите култури. Така че, да, мисля, че най-малко могат да срещнат един човек с различен, който наподобява подобаващ “, споделя тя.

Ето нейните пет съвета за по-голям триумф при потребление на приложения за запознанства:

Разберете задачата на приложението

Технологията просто ви среща с другите и не може да направи нищо повече. Оттук насетне е ваше обвързване да се срещнете с индивида, да го опознаете, да се опитате да разберете кой е.

Качество, а не количество

Не прекалявайте с приложенията. Мозъкът не е организиран да работи по този начин. Той може да се оправя с пет до девет вероятни варианти. Всичко останало води до претоварване или до абсурд на избора – в последна сметка не избирате нищо. Ако към този момент сте се срещнали с девет души, спрете.

Дайте късмет на най-малко един

От упоменатите пет до девет души, положете старания да опознаете най-малко един. Има проучвания, съгласно които колкото повече познавате индивида, толкоз по-големи са възможностите да го харесате.

В продължение на 12 години Фишър прави анкета измежду необвързани мъже и дами в Съединени американски щати на възраст от 18 до 98 години. Един от въпросите, които им се задава, е дали са срещали човек, който в началото са считали за неприветлив, само че в който по-късно са се влюбили.

Делът на позитивните отговори се усилва непрестанно. При последното изследване 49% споделят „ Да “. Което сочи, че на мозъка би трябвало да се даде късмет да опознае отсрещния човек.

Намерете причина да кажете „ Да “

Не бъдете злопаметни, мозъкът има навика да помни отрицателното, това е тип механизъм за оцеляване. Когато срещнете човек, за който знаете малко, не си казвайте незабавно: „ Нищо няма да излезе, тъй като харесва котки, а аз кучета “. Или: „ Облича се необичайно, какво ще кажат приятелите ми “. Опитайте да намерите причина да кажете „ Да “.

Не бързайте

Дайте си време, с цел да сте наясно и със себе си, и с другия. Нещата към този момент се случват по-бавно. Детството е по-дълго, младостта също, междинната възраст е по-продължителна.

Всяко последващо потомство се дами по-късно от предходното. Това дава на хората време да открият какво желаят и какво не. Това събитие може да се назова „ мудна обич “. Колкото по-късно се намерите, толкоз по-вероятно е да останете дружно задълго.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР